2024. április 19., péntek

Eredményesek a vajdasági pályázók

Szenttamáson, Gomboson és Bezdánban is járt Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára

A Prosperitati Alapítvány meghívására második vajdasági körútja során Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Szenttamáson járt, és újra ellátogatott Nyugat-Bácskába is.

Fotó: Paraczky László

Fotó: Paraczky László

Korábban a régióban Kúlán, Szivácon, Szilágyin, Bácskertesen (Kupuszinán), Doroszlón és Zomborban találkozott a helyi termelőkkel, pénteken pedig Gomboson és Bezdánban járt.
Szenttamáson az államtitkár mellett Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője, Babity János szabadkai főkonzul, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár is részt vett a lakossági fórumon.

Magyar Levente lapunknak Szenttamáson megjegyezte, immár ez a hatodik nap, amit Vajdaságban tölt az elmúlt egy hónap során, és a szóban forgó körutat a jövő hónapban is folytatni szeretnék.

– A körút legfőbb hozadéka és értelme, hogy elérünk több ezer potenciális pályázót, akik érdeklődnek a program iránt. Azt szeretnénk ezeknél a személyeknél megerősíteni, hogy van értelme próbálkozni, mert a próbálkozás az gyakorlatilag a bizonyossággal egyenlő, ugyanis eddig nyolcvanszázalékos a nyertesek aránya. Kétezer-ötszáz családot már elértünk, és a rendelkezésre álló összegnek csak kevesebb mint egytizede került eddig felhasználásra. Ez azt jelenti, hogy a munka nagyja még előttünk áll. Nagyon optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy a 2017-es év valódi áttörést hoz a vajdasági magyarság életében, mert mind egzisztenciális, mind gazdasági, mind pedig a közösség hangulatát önbizalmát illetően, mert nyilvánvaló, hogy gazdasági alapok nélkül nem lehet erős egy közösség. Ezeket az alapokat építgetjük most, és annak a 20 milliárd dinárnak, amit befektetünk majd a vajdasági gazdaságba, meg kell majd mutatkoznia az emberek életszínvonalán is – ecsetelte az államtitkár.
Érdemes bejárni a terepet Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője szerint.
– Az első és a második kör alatt is bejártuk a terepet, és most, a harmadik kör kiírása után is megtesszük. Magyar Levente államtitkár úrral novemberben elsősorban a szórványtelepüléseket jártuk végig, ekkor huszonhárom településre látogattunk el. Jelenlegi kétnapos körutunkon szintén nyolc ilyen települést járunk végig. Az a tapasztalat, hogy mindenhol óriási az érdeklődés, még azokon a helyeken is, ahol a délelőtti órákban tartjuk meg a közösségi találkozókat – nyilatkozta lapunknak az ügyvezető, majd hozzátette, hogy Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével a tömböt is végigjárták. Juhász Bálint elmondta még, hogy a jelenlegi pályázatban öt kiírás van, a régen várt hitelkonstrukciós kiírás mellett újra elérhetők a legnépszerűbb kis összegű kiírások is, amelyeket január 30-ig lehet átadni.
– Most már online űrlapot is ki lehet tölteni. A kitöltési segédlet telefonon, e-mailben egyaránt adva van, továbbá infógrafikán túl, és hamarosan videó is rendelkezésre áll a zökkenőmentes átállás érdekében. A beadványokat továbbra is az irodákban kell beadni, a szenttamásiaknak az óbecsei irodában kinyomtatva, mellékletekkel. Aki teheti, a mellékleteket szkennelje be és töltse fel online, hiszen így meggyorsíthatja a saját eljárását – mondta az ügyvezető.
SZIGORÚ SZAKMAI ELBÍRÁLÁS
Magyar Levente a gombosi és a bezdáni lakossági fórumon, amelyen jelen volt Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzetének elnöke is, kifejtette, a Magyar Kormány felelősséget vállal a vajdasági magyarság irányában, nemcsak szólamokkal és gesztusokkal, hanem anyagiakkal is, hogy a szórványban élő magyarok egzisztenciát teremthessenek és igyekezzenek szülőföldjükön boldogulni.
– A vajdasági magyarság ilyen jellegű gazdasági támogatásának egyelőre nincsen felső határa, a kiosztható eszközök folyamatosan pótlódnak és gyarapodnak. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy Magyarország Kormánya további 9 milliárd forinttal, 30 millió euróval növelte a vajdasági terület- és gazdaságfejlesztésre szánt keretösszeget, hiszen az a cél, hogy minél többen pályázhassanak eredményesen. Az eddig tapasztalt 80 százalékos eredményességet akár 100 százalékra is lehetne növelni. Ehhez a pályázóknak természetesen teljesíteniük kell a formai követelményeket, időközben egyszerűsítettek az adminisztrációs eljáráson, és amiben kell, segítenek a Prosperitati irodáiban. A pályázatok ugyanakkor továbbra is szigorú szakmai elbírálásban részesülnek, viszont aki jól pályázik, az a maga és a közösség tekintetében egyaránt eredménnyel jár – mondta.
A jelenlegi, harmadik körben megjelentetett pályázatok közül bővebben a nagyobb vállalatokat megcélzó hitelkonstrukciós lehetőségeket emelte ki, amelyek mindössze 1 százalékos kamat mellett összesen 12 milliárd dinár összegben, hosszú távú lejárattal és jelentős türelmi idővel mezőgazdasági termékek fölvásárlásával, földolgozásával és értékesítésével foglalkozó vállalkozások létrehozását célozza.
– Ha ezek a vállalkozások elnyerik a támogatást, kötelesek lesznek a vajdasági magyar termelőktől méltányos áron átvenni a termékeiket, és ezzel hosszú távon biztonságot teremteni számukra az egyébként kiszámíthatatlan terménypiacon – magyarázta Magyar Levente, és hozzáfűzte, jövőre is hamarosan megjelennek az új pályázatok, amelyekre azok is jelentkezhetnek, akik már részesültek valamilyen támogatásban a Prosperitati Alapítvány révén.
NAGY AZ ÉRDEKLŐDÉS
Növekszik az érdeklődés a Prosperitati Alapítvány pályázatai iránt Bánátban. Ezt bizonyítja a csütörtökön este Magyarcsernyén megtartott lakossági fórum is, amelyen jelen volt Somogyi Sándor professzor, Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, valamint Kovács Elvira és Fremond Árpád, a VMSZ alelnökei.
Ifj. Rácz József magyarcsernyei gazdálkodó úgy döntött, hogy nem követi a hasonló korú fiatalok példáját, és nem hagyja el a szülőfaluját. Közös háztartásban gazdálkodik a szüleivel. Két alkalommal sikerült támogatást nyernie, és a harmadik körben is pályázni fog.
– Egy Berko márkájú sorközmegművelőt és egy négy és fél méteres Cambridge hengert nyertem. Pályáztam a második részen is. Szerencsés voltam. Földet kaptam akkor, három hold földhöz jutottam, úgyhogy csak ajánlani tudom másoknak is, hogy pályázzanak – mondja ifj. Rácz József.
A Magyarcsernyén élőknek a zöme mezőgazdaságból él. Mindössze hetven helybéli van munkaviszonyban. A határ menti községi székhelynek egykor négyezer lakosa volt, ma már ezren sincsenek, és ahogy Tóth László tanácselnök mondja, a magyarcsernyeiek érdeklődése a Prosperitati pályázatai iránt továbbra is nagy. Sőt, növekszik, mivel ez emberek kezdik megismerni a pályázati lehetőségeket, és könnyebben veszik a pályázatok megírását. Függetlenül az elvándorlástól, a tanácselnök úgy hiszi, hogy még vannak elegen Magyarcsernyén ahhoz, hogy a közösségük megmaradjon.
Az érdeklődést mutatja, hogy új pályázók is lesznek. Kocsis József gazdálkodó most, a harmadik körben szándékozik pályázni, miután vett egy száz lóerős traktort. Ahhoz szeretne kapcsolható eszközöket vásárolni.