2024. április 20., szombat

Eseménydús székelykevei mindennapok

A település iskolájában tegnap a Forum Könyvkiadó Intézet kiadványait lehetett megvásárolni

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet Könyvet a szórványba! elnevezésű programjának keretén belül tegnap délelőtt a dél-bánáti Székelykevén, a település általános iskolájában rendezett könyvárusítást legújabb, elsősorban gyermekeknek szóló kiadványaiból. A település az év elején aggasztó népszámlálási adatai révén került be a hírekbe. Ezúttal a kulturális és oktatási élet jelenlegi helyzetéről beszélgettünk az illetékesekkel.

Salamon Géza, a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskola igazgatója elmondta, a lakosság számával arányosan a tanulók létszáma is csökken – pillanatnyilag 93 diákjuk van, tavaly 115, tavalyelőtt pedig 135 volt, két év alatt tehát elveszítették a tanulók egynegyedét. Az okok között szerepel az asszimiláció, az elvándorlás és a negatív természetes szaporulat, ami jelenleg –13 körül mozog.

– Az iskolában még megvannak az önálló tagozatok, egyelőre nem fenyegeti őket az összevonás veszélye, bár ha így folytatódik a csökkenés, gondolom, az is bekövetkezik. A községi önkormányzaton kívül a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács is támogat bennünket. A legfelszereltebb iskolák közé tartozunk: minden tanteremben vannak interaktív táblák, melyek biztosítják a korszerű oktatás feltételeit. Gondot jelent, hogy a faluban nincs elegendő szaktanár, úgyhogy ők a környező településekről, főleg Pancsováról utaznak ide, így viszont minden tantárgyat magyar nyelven oktatunk.

Székelykeve részt vesz az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! pályázati programjában, melynek célja, hogy magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vegyenek részt a szomszédos országok, többek között Szerbia magyarlakta területein. – Magyarország minden tájáról érkeznek ide hetedikes tanulók, néhány napos ittlétük alkalmával pedig meglátogatják a környék nevezetességeit – ecsetelte a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére tett törekvéseket az igazgató.

Szatmári Mihály hitoktató és képzőművészet tanár, a székelykevei MECISZ elnöke, a havi rendszerességgel megjelenő helyi lap, az Igaz Szó szerkesztője a település művelődési életébe adott betekintést:

– A székelykevei művelődési egyesületek és civil szervezetek MECISZ néven tömörültek, amelyet eredetileg négy egyesület alapított: a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a Szalmaszál Művelődési Egyesület, a Tinet Ifjúsági Klub és a VMIK székelykevei szervezete, melyekből az utóbbi mára megszűnt. A Szalmaszálon belül működik a Varrócska kézimunkacsoport, melynek tagjai Vajdaság-szerte mutatják be munkáikat, egy asszonykórus, továbbá egy tánccsoport, ami már eléggé megfogyatkozott. A Petőfi Sándor ME-nek ezenkívül van egy férfikara, ami szintén aktív a különböző rendezvényeken, és az egyesületen belül nemrégiben beindult a citeracsoport, amely az iskolával karöltve működik. A Tinet a fiatalok számára tart diszkókat, és évente megszervezik a Székely Tour elnevezésű kerékpármaratont: autóval egészen Székelyföldig, de volt már rá példa, hogy egész Bukovináig is elmennek, és onnan kerékpárral jönnek haza. Október elején volt a 20. évfordulója a Székelykeve–Lórév testvértelepülési megállapodásnak, a másik testvértelepülés Kunszentmiklós, akivel szintén elég szoros kapcsolatot ápolunk. Az adai Biacsi Ervin évente háromszor, húsvét, Szent István-nap és karácsony alkalmával könyvvásárt tart a művelődési otthonban, az óvodások számára pedig időről időre megrendezzük a régi játékok vásárát.