2024. április 19., péntek

A haladók fölénye a helyi közösségekben (is)

Felfokozott hangulatban, a Szerb Haladó Párt által támogatott jelöltek fölénye és az alacsony részvételi arány jegyében zajlottak a helyi közösségi választások vasárnap Nagybecskereken. Sajnos a versengés megosztotta a magyarságot.

Čedomir Janjić polgármester az SZHP székhelyén (Fotó: Kecskés István)

Čedomir Janjić polgármester az SZHP székhelyén (Fotó: Kecskés István)

A polgárok nem politikai pártok, hanem egyének közül választhattak. A politika jelenléte azonban egyértelmű volt. Čedomir Janjić polgármester a Szerb Haladó Párt székhelyén megtartott rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: a szavazatok 90,5 százalékát a haladók jelöltjei kapták.
– Ez azt bizonyítja, hogy jól működik az önkormányzat, a közigazgatás iránti bizalmat mutatja, amely sokkal többet tesz, mint amennyit ígér. Ez egyértelmű támogatása az SZHP-nak, Szerbia kormányának és Aleksandar Vučić miniszterelnöknek. Nyilvánvaló, hogy a támogatás napról napra nagyobb – nyilatkozta a polgármester.
Az ezerlakosú, magyar többségű Szentmihályon is a haladók által támogatott jelöltek, többségben a régi tanács tagjai nyertek.
– A listánkon maradtak a régi tanácstagok. Két eddigi tanácstag a Vajdasági Magyar Szövetségből kilépett és helyükre újakat állítottunk. Nagy arányban megnyertük a választást: mind a heten a listánkról bejutottak a tanácsba – nyilatkozta Tóth Ernő tanácselnök, aki azt reméli, hogy folytatódik a jó együttműködés Nagybecskerek város önkormányzatával, és a közeljövőben megoldódik Szentmihály jelenleg legnagyobb kommunális problémája, kiépül a szennyvíz-levezető csatorna.
Muzslyán viszont ennek a fordítottja történt. Itt a VMSZ jelöltjei kapták a legtöbb szavazatot. – A feszültség folyamatosan érezhető volt. Nem emlékszek ilyen nehéz helyi közösségi választásokra, de még magasabb szintű választásokon se volt érezhető ennyire felfokozott hangulat. Minden szavazat fontos volt. Mi arra törekedtünk Muzslyán, Szentmihályon és Erzsébetlakon is, hogy a VMSZ-nek olyan jelöltjei legyenek, akik megbízhatók, tettek és tesznek is a közösségért. Úgy gondolom, hogy az eredmények ezt megmutatták. Muzslyán fantasztikus eredményről tudok beszámolni, hisz itt a mi jelöltjeink elsöprő győzelmet arattak: mind a 11 bejutott a helyi közösség tanácsába. De ez a munka nem csak az elmúlt egy hónapnak az eredménye, hisz itt a civil egyesületek és a VMSZ összefogása most is, korábban is érezhető volt – nyilatkozta Sztojkó József (VMSZ), Muzslya helyi közösség alelnöke.
Remélhetőleg a kedélyek gyorsan lecsillapodnak, és a helyi közösségek korrektül együttműködnek majd Nagybecskerek város önkormányzatával, ott is, ahol nem a haladók győztek.