2024. április 18., csütörtök

Hagyomány és jótékonyság

Disznóvágást szervezett a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete

A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete (KINCSE) szombaton egy olyan jellegű eseményt tartott, amelyben sikerült ötvözni a régi, falusi disznóvágások hagyományát, emellett segítséget nyújtottak a kishegyesi nagycsaládoknak. Kerepes Árpád, a KINCSE elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az esemény jól sikerült és elnyerte az emberek tetszését.

– Ennek a nagycsaládos, hagyományos disznóvágásnak a lényege a hagyományápolás és a közösség megtartása. Emellett humánus jellege is volt, mert amennyi hús megmaradt a három sertésből, szétosztottuk a KINCSE tagsága között. Személy szerint nagyon elégedett vagyok, és úgy látom, hogy ennek biztosan lesz folytatása a következő évben. Az embereknek tetszett, és többen is jelezték, hogy máskor is szívesen részt vennének egy ilyen eseményen. A disznóvágás főszereplői természetesen a gyermekek voltak: részt vettek a folyamatokban, és jól érezték magukat. Reméljük, hogy valamelyikük kedvet kap ehhez a szakmához – nyilatkozta az elnök.

A sertések vágását három nagycsalád vállalta magára, de a KINCSE többi tagja is kivette részét a munkából. Kerepes becslése alapján 40-50 gyermek és 20-30 felnőtt  vett részt az eseményen, emellett érkeztek vendégek a péterrévei és az adai nagycsaládos egyesületekből is. Az elnöktől azt is megtudtuk, hogy nem maradt el a hagyományos disznótoros reggeli sem a sült vérrel, teával és a frissen sült lepénnyel. A hús nagy részét kolbásznak és kásás hurkának dolgozták fel, és szétosztották a tagság között.

Kerepes végezetül arról is beszámolt, hogy a hagyományos, nagycsaládos disznóvágásnak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt a fő támogatója, emellett az esemény létrejöttéhez hozzájárult a kishegyesi helyi közösség, az önkormányzat, a helybeli vállalkozók és a KINCSE tagsága is.