2021. június 17., csütörtök

Korcsolyázhatnak a szenttamásiak a télen

Szenttamás történetében először építenek műjégpályát, ahol a tél folyamán a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki kedvére korcsolyázhat.

A hét elején bejelentett hírről faggattuk Todor Šimpragát, a községi tanács ifjúsági, sport- és idegenforgalmi tanácsosát, aki elmondta, az idei nyár két jelentős sporteseményről, valamint az utóbbi idők legtömegesebb szabadtéri sportrendezvényéről marad emlékezetes. Ezek pedig az I. Milenko Genčić-labdarúgóemléktorna és az ugyancsak a Köztársaság téren lezajlott kosárlabdatorna. A tél beálltával azonban nem szűnik meg a sportélet a szabadban, ugyanis hamarosan megkezdődik egy 30 × 16 méteres műjégpálya építése, amely – ha minden jól megy ‒ december 1-jétől fogadja a korcsolyázni vágyókat, és 2017. február 1-jéig üzemel.
– A jégpálya kiépítéséhez az előkészületek már a vége felé járnak, és nagyon bízunk benne, hogy a nyári tömeges rendezvényeket követően a Szabadság téren nagy érdeklődés nyilvánul meg majd a korcsolyázás iránt. A pályát már december 1-jétől szeretnénk üzemeltetni, egészen február 1-jéig. Ez egyébként egyike azoknak a saját projektumoknak, amelyeket beiktattam a tervek közé, miután beválasztottak a községi tanácsba. Amikor megmutattam a polgármesternek, úgy látta, hogy az ötlet megvalósítható, és a terv zöld fényt kapott, azaz megkezdődhettek az előkészületek. Az egész azonban egy cseppet sem könnyű feladat, hiszen óriási beruházásról van szó. Elsősorban módosítani, pontosabban erősíteni kellett a téren lévő villanyhálózatot, ezt egy teljesen új vezeték beiktatásával megoldottuk. A másik gond az volt, hogy a térnek van egy szabad szemmel nem látható esése (hogy a víz ne álljon meg rajta – a szerző megjegyz.). Emiatt építészmérnököket alkalmaztunk, akik pontosan meghatározták, hogy a leendő pálya alapja mennyire lejt, azaz, hogy mennyivel kell megemelni ahhoz, hogy a jégpálya teljesen vízszintes felületre kerüljön. Ez a különbség egyszerű homokkal megoldható.
A pálya méretéről a tanácsos elmondta, hogy 30 × 16 méteres, és korlát veszi majd körül: – Már megbeszéltük azt is, hogy a délelőtti és a délután órákban a műjégpályát a legkisebbek vehetik majd igénybe, de hogy pontosan hány órától, azt egyelőre nem tudjuk. A korcsolyapálya a felnőttek számára fizetős lesz, akinek pedig nincs korcsolyája, az a helyszínen bérelhet.
A kísérőrendezvényeket illetően Šimpraga elmondta, a tél folyamán nemcsak korcsolyázásra lesz lehetőség, hanem különböző programokat is beiktatnak: lesz palacsinta, pattogatott kukorica, tea, kávé, forralt bor, valamint bohóc is, a legkisebbek pedig valószínűleg majd itt köszönthetik a Télapót. Nagyon szeretné, ha sikerülne egy szabadtéri újévvárást is megszervezni, hiszen ehhez is adottak lesznek a feltételek: – Törekedni fogunk, hogy a polgároknak a lehető legérdekesebb tartalmakat nyújtsuk – tette hozzá beszélgetőtársunk.
Todor Šimpraga elmondta még, hogy Szenttamás község és a Szenttamási Sport- és Üdültetési Központ 13 év kihagyás után az idén újra megszervezi a kispályás labdarúgótornát. A benevezéseket három korosztályban fogadják: pionírok (2002 után született fiúk), felnőttek és veteránok (35 évnél idősebbek). A torna december 23-ától 2017. január 7-éig tart, és érdemes benevezni, hiszen az első díj egy tíznapos sutomorei nyaralás az egész csapat számára, a második és a harmadik díj pedig 80 ezer, illetve 50 ezer dinár értékű utalvány sportfelszerelés vásárlására.
A kispályás labdarúgótornára a 063/105-0394-es mobilszámon fogadják a benevezéseket.