2024. április 25., csütörtök

Egyetemisták a kisiskolásokért

Egy pécsi egyetemistaszervezet ösztöndíjjal segíti a bácsfeketehegyi elsősöket – Több mint ezer egyetemista adományából gyűlt össze a támogatás

A pécsi Kosztolányi Dezső Céltársulás az idén második alkalommal ad beiskolázási támogatást délvidéki elsősöknek. Barkóczi Csaba, a céltársulás elnöke és néhány munkatársa csütörtökön délután a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolába látogattak, és 17 magyar nyelven tanulónak adtak át egyszeri ösztöndíjat. Ezt követően Barkóczi arról számolt be a médiának, hogy a bácsfeketehegyi a harmadik iskola, ahol ilyen támogatást osztottak ki.

Barkóczi Csaba gratulál az ösztöndíjhoz (Lakatos János felvétele)

Barkóczi Csaba gratulál az ösztöndíjhoz (Lakatos János felvétele)

– A Kosztolányi Dezső Céltársulás másodszor oszt ki beiskolázási támogatást itt, Bácsfeketehegyen. Idén mind a 17 magyar iskolakezdő részére egy-egy 10 000 forintos ösztöndíjjal készültünk. A múlt héten hasonló akcióra került sor Hertelendyfalván, illetve Torontálvásárhelyen egy nagycsaládból származó iskolakezdőt jutalmaztunk ily módon. A céltársulásról azt kell tudni, hogy a Pécsi Tudományegyetemről indult ki, és országos hálózattá fejlődött. Ma már jelen vagyunk Szegeden, Baján, Kaposváron, Újvidéken és Szabadkán. Emellett működnek tagszervezeteink Horvátország magyarlakta falvaiban, Bácskában, Bánátban, Magyarország vidéki területein, és már Erdélyben is jelen vagyunk – mondta el Barkóczi, majd arról is szólt, hogy munkájukat főként a Délvidékre összpontosítják, a támogatásokat pedig nem állami forrásokból, hanem a pécsi egyetemisták adományaiból szedik össze.

– Jótékonysági kezdeményezéseinkkel kiemelten a délvidéki magyar iskolakezdőket támogatjuk. Azért épp őket, mert úgy érezzük, hogy Pécs térségében ez az a határon túli nemzetrész, amely leginkább rászorul erre, az itteni nehéz gazdasági helyzet és életszínvonal miatt. A tavasz folyamán két jótékonysági rendezvényt tartottunk: a Kosztolányi-kupa éjszakai labdarúgótornát, illetve a PTE Történelmi emlékfutást, amely az egyetem alapításához kötődik. Ez utóbbin 1367 métert kellett lefutniuk a résztvevőknek, ami azt jelképezi, hogy 1367-ben alapították a pécsi egyetemet. Ezeken a rendezvényeken jelentős számú egyetemista vett részt, és a kiosztott támogatások 1300 egyetemista adományából származnak. Ez azért is szép gesztus, mert mögöttünk nem magyar állami cégek vagy nagyvállalatok állnak, hanem a magyar társadalom ifjúsága. Őszintén mondhatom azt, hogy a pécsi egyetemisták azok, akik biztosítják ezt az ösztöndíjat az itt beiratkozó elsősöknek – mondta el Barkóczi.