2024. április 26., péntek

Kvótareferendum - A levélben szavazás menete

Az október 2-i népszavazáson levélben szavazóknak figyelniük kell arra, hogy pontosan töltsék ki az azonosításukhoz szükséges nyilatkozatot, írják is alá, és ne felejtsék el a mellékelt ragasztócsíkkal leragasztani, mert ennek hiányában a szavazatuk érvénytelen lesz.

(Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

(Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a népszavazáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) augusztus 29-én kezdte meg a levélcsomagok eljuttatását a határon túli választópolgárokhoz.

Az NVI által összeállított szavazási levélcsomag tartalmazza az országos népszavazás szavazólapját, a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát (ez az úgynevezett azonosító nyilatkozat), a szavazólap elhelyezésére szolgáló (felirat nélküli) belső kis borítékot és a válaszborítékot (az NVI-nek címezve), valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást és egy biztonsági ragasztócsíkot.

Az NVI rajzos tájékoztatót is küld a levélcsomagban a szavazás menetéről, ugyanis a 2014-es országgyűlési választáson - amikor a határon túli választópolgárok először szavazhattak levélben - magas volt az érvénytelenül visszaküldött szavazási iratok száma.

A választópolgár érvényesen csak az egyik válaszra szavazhat, és csak akkor érvényes a voksa, ha két egymást metsző vonallal szavaz. A szavazólapot ezt követően a felirat nélküli borítékba kell helyezni, és a borítékot le kell zárni. A le nem zárt borítékban lévő szavazat érvénytelen.

Ezt követően a választópolgárnak ki kell töltenie egy azonosító nyilatkozatot. Az adatoknak meg kell egyezniük a regisztrációs kérelemben vagy az útlevélben vagy a honosítási okiraton vagy az állampolgársági bizonyítványon szereplő adatokkal. Hiába tölti ki valaki helyesen az azonosító nyilatkozatot, ha azt nem írja alá, a szavazata érvénytelen lesz.

A szavazólapot tartalmazó lezárt kis borítékot és az azonosító nyilatkozatot válaszborítékba kell zárni. Egy válaszborítékba csak egy nyilatkozatot és egy szavazatot lehet tenni, ha egy válaszborítékba több nyilatkozat vagy szavazólap kerül, valamennyi voks érvénytelen lesz.

Ezt követően a válaszborítékot le kell ragasztani a borítékban található öntapadós matricával. Ez azért fontos, hogy a borítékból ne lehessen se kivenni, se abba beletenni más szavazatot.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgár a meghatározott külképviseleten átvegye a szavazási levélcsomagot, továbbá azt, hogy a szavazatát tartalmazó válaszborítékot leadja a külképviseleten.

A Nemzeti Választási Bizottság még a 2014-es országgyűlési választás előtt iránymutatást adott ki arról, hogy a választás és a választási eljárás alapelveivel ellentétes lenne, ha a választópolgár a személyes átvétel helyszínén tölthetné ki a szavazólapot és nyilatkozatot (vagyis a levélcsomagot), így a külképviseleteken átvevőknek el kell hagyniuk az épületet a szavazólap és nyilatkozat kitöltéséhez.