2024. április 26., péntek

A termelőket, gazdákat érintő támogatásformákról

A topolyai Gazdakör összejövetelén Fremond Árpád és Zsemberi János nyilatkozott lapunknak

A topolyai Gazdakör legutóbbi összejövetelén a szervezők vendég és előadói minőségben olyan magas rangú tisztségviselőket fogadtak, mint Fremond Árpádot, a Köztársasági Képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnökét, parlamenti képviselőt és Zsemberi János tanácsost, a topolyai önkormányzat mezőgazdasági tárcával megbízott tanácstagját, aki jelenleg is a mezőgazdasági program kidolgozásával megbízott bizottság elnöki szerepkörét látja el Topolya községben.
A vendéglátók mindenekelőtt arra kérték Zsemberi Jánost, hogy számoljon be a Gazdakör jelenlevő, mintegy ötvenes létszámú tagságának arról, hogy mire számíthatnak a Topolya községi termelők, gazdák a földbérbevételt illetően. Zsemberi felvilágosítással szolgált az állami földek bérbeadásáról, az újszerű szabályzásokról, majd a gazdákat érintő támogatási formák kapcsán többek között elmondta:
– Az önkormányzat a jövőben növelni fogja a mezőgazdasági támogatásokat, habár azzal számolni kell: mindig valami valaminek a kárára megy. Ha ugyanis növeljük ezt a támogatást, az pl. az útépítés, a mezőgazdasági tanácsadó irodák finanszírozása vagy akár a vízöntözőrendszerek bővítése kárára megy. Mi azonban tudjuk, milyen helyzetben vannak a termelők, és míg nem vagyunk az Európai Unió tagjai, nincsenek komoly földtámogatásaink, sőt ezek a földtámogatások csökkentek, addig úgy gondoljuk, hogy mint község, jobban kell segítenünk, több támogatást adnunk számukra. Vannak erre vonatkozóan ötleteink: akár az őstermelőknek a piaci férőhelyek bérlését támogatnánk, vagy pl. a kapcsolható eszközök beszerzését segítenénk, bár utóbbi vonatkozásában a tartomány, a köztársasági minisztérium és a Prosperitati Alapítvány is nyújt támogatást. A termelőkkel ezen kérdéskör kapcsán 2017 januárjában tanácskozás kezdeményezését tervezzük. Igényeikről is tájékozódni szeretnénk a döntéshozatal előtt. Annyi bizonyos, hogy nagyobb támogatásra számíthatnak a jövőben – fogalmazott a tanácsos.
Fremond Árpádot – mint az lapunknak adott nyilatkozatában elhangzott – a Gazdakör arra kérte, az egybegyűlteknek számoljon be az új kormány elkövetkező időszakra vonatkozó mezőgazdaság terveiről. A mezőgazdasági miniszter portréjának felvillantása után Fremond a kormánynak a termőföld megvédésére és a kis- és középvállalkozók támogatására vonatkozó ténykedéseiről, a nyugdíjbiztosítási rendszer törvénymódosítását érintő eddigi eredményekről, továbbá a kistermelői rendelet közvitájának tapasztalatairól és a vagyon visszaszármaztatás folyamatáról számolt be. Az utóbbi esetében a termőföldek visszaszármaztatása kapcsán tapasztalható elmozdulásokról, törekvésekről.
– Fontos, hogy az ország mindent megtegyen annak érdekében, hogy megőrizze a termőföldet saját kézben, ha úgy tetszik, az itteni termelők kezében. 2017 szeptemberétől ugyanis az Európai Unió állampolgárai ugyanolyan feltétellel tudnak termőföldet vásárolni, mint a hazai állampolgárok. Ennek következtében mindent meg kell tenni a földtörvényen keresztül annak érdekében, hogy olyan úgynevezett kiskapukat, rendelkezéseket hozzunk meg, mint pl. a VMSZ módosítási indítványai voltak a földtörvény kapcsán, amelyek megnehezítik azt, hogy a külföldiek termőföldhöz tudjanak jutni – fogalmazott Fremond Árpád, a Köztársasági Képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke, parlamenti képviselő, aki a kis- és középvállalkozókat érintő támogatások kapcsán hangsúlyozta:
– Akik meg tudnak maradni a mezőgazdaságban, azok mind számíthatnak arra, hogy egy biztos támogatáspolitikával találják szembe magukat, amikor az Európai Unióba lépünk. Nekünk az a feladatunk, hogy minél több termelőt megőrizzünk az ágazatban, és ha a kormány ezt tűzte ki stratégiai célként, akkor azt a VMSZ frakciója csak támogatni tudja – szögezte le.