2024. április 18., csütörtök

Egyszerre ügyesnek és okosnak lenni

A Sakktivity idén is a Világsakkfesztivál része – Október 8-án a palicsi általános iskolában mérettetik meg nyolc csapat

Október nyolcadikán szervezi meg Polgár Judit második alkalommal a Világsakkfesztivált, amelynek az idén is lesznek vajdasági részvevői. A palicsi Miroslav Antić Általános Iskola ad otthont második alkalommal a Sakktivity nevű rendezvénynek, ahol nyolc településről érkeznek magyar gyerekek és mérettetnek meg nyolc csapatban, nyolc játékban. Minden csapatnak idén is egy híres közéleti személyiség lesz a csapatkapitánya.

Polgár Judit 2007 óta szervez sakkfesztivált Magyarországon, tavaly döntött úgy, hogy legyen ez a rendezvény világméretű, s ehhez azonnal sok ország kapcsolódott. A koncepció az, hogy minél többen sakkozzanak egy időben.

Az idén Polgár Judit továbbgondolta a rendezvényt és nemcsak helyszíneket, hanem egyéneket is bekapcsolna a rendezvénybe, így az interneten keresztül a világsakkfesztivál oldalán lehet regisztrálni egészen a fesztivál napjáig, vagyis október 8-ig, illetve lehet majd regisztrálni Palicson a Sakktivityn.

– A Sakktivity tavaly nagyon jól sikerült, az ötlet megszületett már régebben és várta a megvalósulás pillanatát, s amikor Polgár Judit felkeresett, hogy csatlakozzunk a világsakkfesztiválhoz, akkor gondoltam, itt az ideje, hogy a Sakktivity megvalósuljon. Kulcsszerepe volt itt Agárdi Gábornak, aki a rendezvény házigazdája volt, és zseniális arculatot varázsolt a rendezvénynek. Ennélfogva jómagam is és Polgár Judit is szerettük volna, hogy az idén is ő legyen a műsorvezető, s örömünkre vállalta ezt a feladatot – emlékszik vissza a szervező, Rózsa Zsombor, az Aragóniai Beatrix Sakk Klub elnöke és a palicsi iskola tanára. A folytatásban a Sakktivity koncepciójáról és az idei tervekről mesél.

– A Sakktivityn 8 településről 8 játékban versenyeznek majd, és minden csapat élén egy híres személyiség lesz a kapitány. A nyolcas szám meghatározza ezt a játékot, 8 gyalogból és tisztből áll egy sakk-készlet, nyolc sorból. A Sakktivity egy ügyességi játék, de a kreativitást és a problémamegoldó képességünket is latba kell vetnünk. A Játék határok nélkül adta az alapötletet, de sokkal több mindent kell latba vetni, hogy sikeresen szerepeljünk. Két játékot megtartottunk a tavalyi nyolcból, a Sakkos kiütőcskét, ahol a nagy sakktábla a pálya és úgy kell elmenekülni a labda elől, hogy azt sakklépésben teszik meg. Emellett a Világjáró Huszár című játékot, ahol zászlókat kellett gyűjteni, de csak lólépésben lehetett mozogni a sakktáblán. Hat új játék kap szerepet, lesz olyan, ahol a gyerekeknek egyszerre kell ügyesnek, pontosnak, gyorsnak lenni és közben feladatot megoldani – magyarázta Rózsa Zsombor.

A világfesztiválhoz az idén új országok is csatlakoztak, például Németország is, ahonnan sakkvonatot indítanak, amely Csehországba érkezik majd, a vonaton pedig sakkos rendezvények lesznek. A helyszínek pedig az internetnek köszönhetően mind kapcsolatban lesznek egymással.

– A Magyar Nemzeti Tanács több ízben felkarolta a rendezvényeinket, most először fordul elő, hogy Szabadka város is lát ebben lehetőséget, és támogatja a munkánkat, hiszen mi a várost, Palicsot, a vajdasági magyar közösséget képviseljük. Ez egy magyar rendezvény, találkozója a vajdasági magyar gyerekeknek, ahol találkozhatnak közéleti személyiségekkel is, akikre felnéznek – mondta Rózsa Zsombor, aki a budapesti rendezvényre is küld részvevőket, egy busznyi gyerek remélhetőleg az idén is eljut erre a csodálatos, impozáns rendezvényre.