2024. április 26., péntek

A háború óta nem volt ilyen rossz a horvát–szerb viszony

A Reuters szerint a horvátországi kém elfogása is hozzájárult a kapcsolatok romlásához

A kilencvenes évek horvát–szerb háborújának 1995-ös lezárása óta most vannak a legmélyebben a Horvátország és Szerbia közötti kapcsolatok, értékelte a Reuters hírügynökség annak a hírnek a kapcsán, hogy Szerbiában három év börtönbüntetést kapott Čedo Čolović (57) horvátországi kém a hazai információk kiszolgáltatása miatt az ügyészséggel kötött megállapodás értelmében.

A brit hírügynökség megállapította, hogy a kémkedési ügy a legutóbbi esetét jelenti a két állam közötti politikai labdaadogatásnak, s arra emlékeztet, hogy ez az eset a bűncselekmény elismerésével zárult a kém részéről. A Reutersnek nyilatkozott a szerb kormányhoz közeli egyik magát megnevezni nem kívánó tisztségviselő is, aki elmondta, hogy a meghallgatás során Čolović elismerte, 1999-ben egy horvát kémügynökség szolgálatába lépett. A tisztségviselő beszámolója szerint a horvátországi kém azokról a volt jugoszláv katonai vezetőkről gyűjtött információkat, akik a kilencvenes években részt vettek a Horvátország elleni hadműveletekben, cserébe a horvát állam ígéretet adott arra, hogy Čolović ellen nem indítanak semmilyen eljárást háborús bűncselekmények elkövetése miatt. Emellett, fizetést is kapott a kémkedésért.

A Reuters problematikusnak tartja a Belgrád és Zágráb közötti viszony romlását, mert, mint megállapítja, e fejlemény nagy mértékben gátolja annak az európai uniós tervnek a sikerét, hogy a volt Jugoszlávia utódállamait az európai integrációk útjára állítsa. Kiemeli, hogy Horvátország máris tagja az uniónak, ezért fennáll a veszélye annak, hogy folyamatosan akadályozni fogja Szerbia közeledését.

A nagy-britanniai hírügynökség szerint hazánkban a kém elfogására a legutóbbi horvátországi történésekre való megfelelő válaszként tekintenek. Emlékeztet arra, hogy Zágráb – más személyek mellett – rehabilitálta Alojzije Stepinac katolikus bíborost is, akit Szerbia felelősnek tart a második világháborúban szerbek ellen elkövetett bűntettekért a Független Horvát Állam (NDH) területén. Beszámolójában a Reuters hozzáteszi, hogy Szerbiában nagy megrökönyödéssel figyelték a horvát történéseket.