2024. április 29., hétfő

Nemzetközi futó- és úszómaraton Magyarkanizsán

Az úszás korcsoportjait összehangolták a Szerbiai Távúszószövetség éves úszóligájának hivatalos korcsoportjaival

Magyarkanizsán augusztus 13-án, szombaton 35. alkalommal rendezik meg a nagy hagyománnyal rendelkező nemzetközi futó- és úszómaratont. Ennek apropóján Mészáros Kornél, a maraton szervezőbizottságának elnöke részletesen ismertette a sportrendezvény programját kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatóján.

– A sportnap délelőttje az úszás kategóriájában részt vevők részére fél nyolckor kezdődik a versenyre való benevezéssel 50, 600, 800 és 3000 méteres úszótávokon. A 600 és a 800 méteres távok rajtjához háromnegyed tízkor kezdődik az indulás, míg a 3000 métereshez tízkor indulnak majd az autóbuszok. A katicabogarak és a fiatalabb korosztályok rajtja 10.30-kor kezdődik. A fő táv rajtja és maga a verseny 11-től 13 óráig fog tartani. A szervezőbizottság már délre ebédre várja a versenyzőket, amit a polgármesteri köszöntő és az ünnepélyes eredményhirdetés követ. Idén az úszás korcsoportjait teljes mértékben összehangoltuk a Szerbiai Távúszószövetség éves úszóligájának hivatalos korcsoportjaival, tehát az idei versenyünk már teljes jogú állomása ennek az országos versenysorozatnak – mondta Mészáros Kornél, majd hozzátette:

– A futók már délután két órától benevezhetnek a 200, 1500, 3500 és 10 500 méteres távokra. Az óvodások futóversenye a strandon fog zajlani 17 órától, a rövidebb távok rajtjai pedig 17.30-tól. A leghosszabb táv rajtja 18 órakor kezdődik, és 20 óráig tart a verseny. A délutáni futótávok eredményhirdetésének tervezett időpontja este nyolc óra, amit a versenyzők részére megrendezett vacsora követ. A futást ez alkalommal úgy rendeztük, hogy a rajt és a cél is a strandon lesz felállítva, valamint az eddigi évekhez képest némileg megnöveltük a leghosszabb távot, de talán a legnagyobb újításunk az, hogy a versenyidő regisztrálását chipes módszerrel végezzük, a minél pontosabb eredmények elérése érdekében. A tíz és fél kilométeres távon a versenyzők három kört fognak megtenni a városban a már hagyományos útvonalon. Természetesen ezúttal is, mint már évek óta, fogyatékkal élő gyermekek is indulnak egy bizonyos futótávon – foglalta össze a rendezvény koordinátora és fő szervezője.

A maratonra való nevezési díj 5 euró vagy 600 dinár kategóriánként.

Ami a díjakat illeti, Mészáros Kornél elmondta, hogy az első, második és harmadik helyezettek – mind a távúszók, mind a maratonfutók – serleget kapnak, de minden versenyző, aki célba ér, jutalmat kap egyedi érmék formájában. Idei újításként összetett eredményhirdetést is tervez a szervezőbizottság, összevonva a két versenyszámban is részt vevők eredményeit, majd értékes ajándékcsomagokkal jutalmazva mindkét nem dobogós helyezettjeit. A rendezők a résztvevők számára feliratozott pólót, másfél kilométerenkénti frissítőpontokat, zárt és biztosított útvonalat, célba éréskor pedig friss ivóvizet és gyümölcsöt biztosítanak. A Tisza-parton felállított sátrakban ruhatár és öltöző működik a rendezvény ideje alatt.