2024. április 25., csütörtök

Élet a bársonyszék nélkül

A belgrádi sajtó utánajárt, hogy mi lesz a menesztett miniszterekkel

Az egyelőre továbbra is ügyvezető státuszú kormány miniszterei közül hétnek távoznia kell a Nemanjina 11. bársonyszékeiből. Velimir Ilić rendkívüli helyzetekkel megbízott tárca nélküli miniszter nem aggódik a jövő miatt, azt mondja, ismét szakmájában fog dolgozni. Mindehhez hozzátette, olyan munka vár rá, amit sokkal szívesebben végezne, minthogy miniszter legyen a szerb kormányban. Azt mondja, Aleksandar Vučić aktuális és majdani kormányfővel már meg is beszélték, hogy milyen tisztséget fog betölteni, ugyanakkor egyelőre nem árulhat el részleteket.

Kori Udovički, aki eddig az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium élén állt, meglehetősen titokzatosan fogalmazott válaszolva az újságírói kérdésre, hogy mihez kezd a jövőben: „Összegzem az elmúlt két évet és a tapasztalatokat, illetve felülvizsgálom, hogy a jövőben mit tehetnék Szerbiáért.”

Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter ismét egyetemi tanárként lesz aktív, a čačaki Mezőgazdasági Egyetemen, valamint köztársasági parlamenti képviselőként vesz részt az állam vezetésében.

Az igazságügyi tárca eddigi első embere, Nikola Selaković, korábban azt mondta, nem a világvége, ha esetleg miniszteri tisztség nélkül marad. Aleksandar Vučić néhány nappal ezelőtt azt mondta, Selaković a jövőben ismét doktori tanulmányaira fog összpontosítani, viszont a belgrádi sajtó tudni véli, hogy ő lehet a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatói tisztségének várományosa, de Belgrád következő polgármestereként is Selakovićot emlegetik

Željko Sertić eddigi gazdasági miniszter, Ivan Tasovac művelődési tárcavezető és Srđan Verbić oktatási miniszter további pályafutásáról nem derült ki semmi.