2024. április 23., kedd

Mit kell tudnunk az új kormány tagjairól?

Aleksandar Vučić kormányfő – Az előző kormány első embere, régi-új kormányfő, a Szerb Haladó Párt elnöke. 1970-ben született Belgrádban, Zimonyban végezte el a gimnáziumot, majd a Belgrádi Egyetem Jogtudományi Karán diplomázott 1994-ben. A Szerb Radikális Párt tagja 1993-tól, és még ebben az évben köztársasági képviselő, egy évvel később pedig már a radikálisok pártfőtitkára lett egészen 2008-ig, amikor Tomislav Nikolićtyal megalapította a Szerb Haladó Pártot. A miloševići korszakban, 1998-ban tájékoztatási miniszteri funkciót kapott a nemzeti egységkormányban. Azokat az éveket sokan ma is a szerb sajtó legsötétebb időszakának nevezik. Indult Belgrád polgármester-jelöltjeként is a választásokon, 2012-től a szerb kormány első alelnöke és védelmi minisztere. 2014-től kormányfő az előrehozott választások után, majd ismét kormányfő az idei rendkívüli választásokat követően. A politikai elit egy része hevesen bírálja a radikális politikai tevékenysége alatt tett kijelentései miatt. Érdemei között említik a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd előremozdítását, az uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását, a szerb–magyar kapcsolatok fellendítését és a történelmi megbékélés elősegítését is.

Ivica Dačić külügyminiszter, a kormány első alelnöke – Az előző kabinetben is ezeket a tisztségeket töltötte be. A Szerbiai Szocialista Párt elnöke 2006-tól. Prizrenben született 1966-ban, a Politikai Tudományok Karán szerzett oklevelet Belgrádban. A kilencvenes évek elejétől köztársasági és szövetségi képviselői mandátumokkal rendelkezett. A 2000 és 2001 közötti átmeneti kormány tájékoztatási minisztere, 2008–2012-ig pedig a demokrata párti kormány első alelnöke és belügyminisztere. 2012 és 2014 között kormányfő a haladókkal kialakított koalíció eredményeképp. Ezt követően a kormány első alelnöke. A médiában gyakran összefüggésbe hozzák a Koffer-botránnyal, 2006-ban ugyanis a gyanú szerint a nemzeti bank helyettes kormányzójaként kenőpénzt fogadott el egy szocialista politikustól egy magánbank működési engedélyének visszaszerzése céljából.

Nebojša Stefanović belügyminiszter, a kormány alelnöke – Belgrádban született 1976-ban, az Üzleti Tudományok Karán diplomázott, a Megatrend egyetemen szerzett magiszteri és doktori címet. Disszertációjának hitelessége sokáig foglalkoztatta a közvéleményt. 2004 után belgrádi városi képviselő, 2007-től pedig köztársasági parlamenti képviselő. 2012-től két évig a parlament elnöke, majd belügyi tárcavezető.

Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, a kormány alelnöke – Tuzlán született 1970-ben. A Belgrádi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karán diplomázott és szerzett doktori címet. Ma a Megatrend rendkívüli tanára. Tíz éven át dolgozott a Szerbiai Villanygazdaságban (EPS), energetikai tanácsadója volt Miroljub Labus kormányfő-helyettesnek 2004 és 2006 között. Az EPS igazgatóbizottsági tagja 2004–2007-ig. A boszniai Szerb Köztársaság kormányában Milorad Dodik energetikai tanácsadója 2009 és 2010 között, 2012 és 2014 között energetikai miniszter, majd a közlekedést és az infrastruktúrát irányítja.

Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter, a kormány alelnöke – Novi Pazarban született 1964-ben, a Szarajevói Egyetem Egészségügyi Karán szerzett oklevelet. 1989 és 2000 között újságíróként dolgozott. A Sandžaki Szocáldemokrata Párt főtitkára 1990-től, 2000-től a Sandžaki Koalíció elnöke, mely később megváltoztatta elnevezését és Sandžaki Demokrata Párt lett. A 2000-ben bekövetkezett változások után a szövetségi kormány kisebbségügyi minisztere. A sandžaki és a koszovói kérdésekkel foglalkozó testületek tagja volt. Foglalkoztatásügyi miniszter 2007-től, kereskedelmi tárcavezető 2012-től.

Dušan Vujović pénzügyminiszter Požarevacon született 1951-ben. A Belgrádi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karán diplomázott, és itt szerzett magiszteri, doktori címet. Posztdoktori tanulmányait az amerikai Berkeley Egyetemen végezte el. Nemzetközi politikai és gazdaságpolitikai intézeteknél dolgozott, egyetemeken adott elő, a Világbank munkatársa volt hosszú ideig. Számos tanulmányt publikált rangos nemzetközi folyóiratokban.

Goran Knežević gazdasági miniszter 1957-ben született Károlyfalván. Željko Sertić eddigi tárcavezetőt váltja fel. 2012 és 2013 között mezőgazdasági miniszter volt, az aflatoxin-botrány határozta meg ezt az időszakot. Nagybecskerek polgármesterévé választották három alkalommal, még a Demokrata Párt színeiben. 2008-ban letartóztatták az építési maffia elleni akció során, 2012-ben azonban minden vád alól felmentették. 2010 óta tagja a Szerb Haladó Pártnak, 2014 óta pedig a Szerbiai Kőolajipari Vállalat igazgatóbizottsági tagja.

Branislav Nedimović mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter Snežana Bogosavljević-Boškovićot váltja fel a tárca élén. Mitrovicán született 1977-ben, jogász, két mandátumban töltötte be a mitrovicai polgármesteri tisztséget. A Szerbiai Demokrata Párt tagja volt, e pártot képviselte a parlamentben 2004 és 2008 között. 2011-ben hagyta el az SZDP-t, és helyi civil szervezetekkel közösen egy mitrovicai tömörülést hozott létre. 2015-ben lépett be a haladók táborába, az idén megválasztották a párt elnökségi tagjává.

Aleksandar Antić bányaügyi és energetikai miniszter folytatja az előző mandátumban végzett tevékenységét. Belgrádban született 1969-ben, okleveles közgazdász. Politikai karrierje kezdetben Belgrádhoz kötődött, 1992-től a szocialisták színeiben háromszor választották városi képviselővé. 2008 és 2012 között a képviselő-testület elnöke, újraválasztották, de miniszteri kinevezésekor távozott. A Jat Airways igazgatóbizottsági tagja volt, de különböző parlamenti testületek munkájában is szerepet vállalt.
 

Nela Kuburović igazságügyi miniszter 1982-ben született, az előző mandátumban Nikola Selaković igazságügyi miniszter segédjeként dolgozott, most miniszterré lépett elő. 2005-ben diplomázott a belgrádi Jogi Karon, majd a községi Alapfokú Bíróságon helyezkedett el. 2008 végétől már minisztériumi tanácsadó, több törvény kidolgozásában is szerepet vállalt.
 

Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter – Szintén új minisztere a kormánynak. A nyilvánosság, különösen a külföldi hírügynökségek figyelmét az keltette fel, hogy a Balkánon és hazánkban egyedülálló példaként, homoszexualitását nyíltan felvállaló kormánytagként lép a Vučić-kabinetbe. 1975-ben született, a helyi szintű gazdasági fejlődés serkentésével foglalkozó nemzeti szövetség (NALED) igazgatóbizottságának elnöke. Az angliai Hull Egyetemen szerzett oklevelet, majd vezetői tisztségeket töltött be számos nemzetközi projektum kivitelezési bizottságában. A Pexim Alapítvány alapító tagja, az USAID szerbiai koordinátora, a Continental Wind Serbia munkatársaként a kovini 300 millió eurós szélerőműpark megvalósításán is dolgozott. A szerbiai Etnohálózat tisztségviselője – a kézművességgel foglalkozó nők boldogulását segíti a szervezet.
 

Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és tudományos fejlesztési miniszter Srđan Verbićtől veszi át a tárca irányítását. Belgrádban született 1957-ben, a Természettudományi–matematikai Karon diplomázott. Több szerbiai és régióbeli magániskola alapítója, köztük a Milutin Milanković Gimnáziumé és a Kosta Cukić Közgazdasági Iskoláé.
 

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter – Az előző mandátumban is ő volt e tárca vezetője. 1971-ben született Belgrádban, az Egészségügyi Karon szerzett oklevelet. Londonban hepatobiliáris (a májjal és epével kapcsolatos) sebészeti továbbképzésen, majd szervátültetési sebészeti képzésen vett részt. 2012-ben nevezték ki a Szerbiai Klinikai Központ Sürgősségi Központjának élére. Általános sebész, jelenleg doktori disszertációját készíti.
 

Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatásügyi és szociálpolitikai miniszter – Az előző mandátumának folytatása a jelenlegi. Újvidéken született 1972-ben, Kragujevacon végezte el a jogi tanulmányait. Először reklámipari vizekre evezett, a Super Press, majd a Color Press marketingfőnöke volt 2000 és 2007 között. Ezt követően 2012-ig a Color Media International vezérigazgató-helyettese. A Pečat nevű jobboldali hetilap korábbi fő- és felelős szerkesztője. A Mira Marković nevével fémjelzett Jugoszláv Baloldal alapító tagja, de 1998-ban kilépett a pártból. A Szerbiai Szocialista Pártba került, ahol 2007-ig töltött be tisztségeket. Ma a Szocialisták Mozgalmának vezetője, melyet 2007-ben alapított meg. Belgrádi városi, majd köztársasági parlamenti képviselő is volt. Heves, olykor támadó kijelentéseiről ismert eddigi politikai tevékenysége alapján.
 

Vanja Udovičić ifjúsági és sportügyminiszter – Belgrádban született 1982-ben, a Munkaszervezési Tudományok Karán diplomázott. A világ egyik legjobb vízilabdázója, a szerb válogatott korábbi kapitánya. Összesen 284 mérkőzést játszott és 330 gólt lőtt. Számos nemzetközi megmérettetésen szerzett érmet.
 

Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter az Ivan Tasovac által vezetett minisztérium irányítását veszi át. A belgrádi városi önkormányzat művelődési kérdésekkel megbízott tanácsosa volt eddig. 1962-ben született Belgrádban, és ott szerezte meg a diplomáját is a Jogtudományi Karon.
 

Zoran Đorđević védelmi miniszter folytatja eddigi tevékenységét a kormányban. 1970-ben született Belgrádban. A nemzetközi pénzügyek kérdéseivel foglalkozva szerezte meg közgazdász diplomáját, jelenleg doktori disszertációját készíti. Oklevelet szerzett a Nemzetvédelmi Karon is. Karrierje során hazai és nemzetközi cégek menedzsmentjeiben dolgozott pénzügyi elemzőként, végrehajtási szaktanácsadóként. A védelmi minisztérium államtitkára is volt az utóbbi években.
 

Jadranka Joksimović tárca nélküli miniszter – A kormány európai integrációs kérdésekkel megbízott tárca nélküli minisztere 1978-ban született Belgrádban, a Politikai Tudományok Karán szerzett egyetemi oklevelet külföldi programok ösztöndíjasaként. Elsősorban nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozott. A Szerb Radikális Pártban Aleksandar Vučić nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tanácsadójaként és a Nagy Szerbia pártlap munkatársaként dolgozott. A Szerb Haladó Párt alapító tagja. Képviselőházi szaktanácsadó is volt, 2012-től képviselő, a biztonsági szolgálatok koordinációs bizottságának elnöke. Számos nemzetközi konferencián és szemináriumon vett részt.
 

Slavica Đukić-Dejanović tárca nélküli miniszter – A szerb parlament korábbi elnöke (2008 és 2012 között) 1951-ben született Kragujevacon. 2014 augusztusa óta a belgrádi Dr. Laza Lazarević Pszichiátriai Kórház igazgatója. A kragujevaci Egészségügyi Kar rendes tanára. 2012 és 2014 között egészségügyi miniszter volt. A szocialista párt tisztségviselője.
 

Milan Krkobabić tárca nélküli miniszter – A Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának elnöke (a korábbi elnök, Jovan Krkobabić fia) 1952-ben született Belgrádban, ahol a Közgazdasági Karon szerzett diplomát. 2008-tól Belgrád polgármester-helyettese. 2012-től a Szerbiai Posta közvállalat vezérigazgatója. Több mandátumban volt a belgrádi városi képviselő-testület elnöke, majd szerbiai köztársasági képviselő.

Nyitókép: A szerb kormány épülete (Ótos András felvétele)