2024. április 29., hétfő
MAGYARKANIZSAI MEDENCE

Augusztus elsején próbaüzem

A végső hajrájához érkeztek Magyarkanizsán a Tisza-parti medence felújítási munkálatai a fürdő teljes alapterületén, beleértve a gépházat és a mosdót is; a műszaki átadás, a tervek szerint, augusztus 1-jén lesz. Ennek kapcsán tegnap délelőtt a strandon sajtótájékoztatót tartott Szalma Ernő, a medence rekonstrukciójával megbízott Salma-Bau Építővállalat igazgatója.

Augusztustól üzemel a medence (Puskás Károly felvétele)

Augusztustól üzemel a medence (Puskás Károly felvétele)

– Az egy hónappal ezelőtt megkezdett medencefelújítás nyomán látványos átalakuláson esett át a városunk több mint fél évszázados emléke. A régi medence betonelemeinek az átépítése és szálerősített, csúszásmentes fóliával való bevonása mellett elkészült egy új, kisebb medence is, az előrelátott vízfüggönyös csúszdával. A régi, félkör alakú medence is megkapta azt a vízesernyő elemét, amely az aprócska gyermekek fürdőzését fogja szolgálni. Beépítettük a nagymedence külön erre a célra készült töltő és ürítő rendszerét, valamint a négyfúvókás nyakdögönyöző masszázselemeket is, amelyek a medence vízellátását hivatottak szolgálni – mondta Szalma Ernő. Hozzátette: – A medence a helyi kútból nyert termálvízzel, azaz gyógyvízzel lesz feltöltve. Ami az effajta víz fertőtlenítését illeti, tudnunk kell, hogy a termálvizek eleve tartalmaznak olyan anyagokat (klór, jód, nátrium-klorid), amelyek fertőtlenítő hatással rendelkeznek. Ennek ellenére oldott klórral még ezenkívül is kezelni fogjuk a medence vizét, hangsúlyozottan pedig a lábmosó beléptetőkét, a fertőzésveszély elkerülése végett. A medence teljes feltöltése mintegy két és fél napot vesz majd igénybe, viszont a továbbiakban a víz pótlása és elvezetése folyamatosan történik. Az általunk használt fólia szavatossága 10–15 év közhasználatú medencék esetében, ha vigyázunk rá. Meg kell említenem, hogy a napokban üvegszilánkokkal volt tele a kismedence, mivel ismeretlen személyek abba italos üvegeket dobáltak. Meg kell becsülnünk és vigyáznunk kell az értékeinkre, mert különben újból fürdőzési lehetőség nélkül marad a város.

Az építkezést vezető Ladócki György elmondta, hogy a felújításra szánt 35 nap alatt hol az extrém magas hőmérséklettel, hol pedig a napokig tartó esőzéssel kellett megküzdeniük. Mindezek ellenére sikerült betartaniuk az ígért határidőt, így elsején beindulhat a 250 fő befogadására alkalmas komplexum próbaüzeme, amivel egy időben már használatba is lehet venni a fürdőt.