2024. március 28., csütörtök

Távozó és befutó miniszterek

Újabb információk kerültek napvilágra az új szerb kormány összetétele kapcsán

Miután Aleksandar Vučić ügyvezető kormányfő, kormányalakító bejelentette, nem biztos, hogy ő alakítja meg a következő kormányt, az elemzők és médiumok találgatásokba kezdtek azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit is rejt a kijelentése. A Večernje novosti napilap tegnap azzal az információval állt elő, hogy a kormány mégis megalakul, mégpedig augusztus 4-éig, s azt is tudni véli, hogy Aleksandar Vučić marad a kormányfő.

A hírforrások szerint öt eddigi miniszter számára már nem lesz hely az új kabinetben. A Novosti úgy tudja, hogy Srđan Verbić oktatási, Kori Udovički államigazgatási, Željko Sertić gazdasági, Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági és Velimir Ilić rendkívüli helyzetekkel megbízott miniszter sem lesz már tagja az új Vučić-kormánynak.

Az új tárcavezetők között lesz Branislav Nedimović, Sremska Mitrovica hosszú ideig tisztségben lévő polgármestere, aki a mezőgazdasági minisztériumot vezetné, de Goran Knežević is a kormány tagjává válna, ő a gazdasági kérdésekkel lenne megbízva.

Az eddigi igazságügyi miniszter, Nikola Selaković ezentúl az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumot vezetné, Zlatibor Lončar azonban a következő mandátumban is egészségügyi tárcavezető maradna.

A lap értesülése szerint Ivica Dačić lenne az egyetlen miniszter a Szerbiai Szocialista Pártból, két párttársa, Aleksandar Antić energetikai és Ivan Tasovac művelődési és tájékoztatási miniszter azonban valószínűleg tárca nélkül marad az előttünk álló időszakban.