2024. április 26., péntek

Multifunkciós terem Topolyán

Hamarosan befejeződik a színház felújításának második szakasza – A befektetés teljes összege 27 millió dinár

A topolyai Művelődési Ház színházterme 2007-ben vált használhatatlanná. Az azóta eltelt időszakban raktárként funkcionált, az utóbbi két évben azonban a helyi önkormányzat támogatásával nagy léptekkel megindult a felújítás.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

A munkálatok olyan ütemben haladnak, hogy e hó végéig befejeződik a három fázisból álló renoválás második szakasza, így 2017-ben újra használhatóvá válhat az épület, amely nemcsak színházteremként fog funkcionálni, hanem különböző bálok, rendezvények megtartására is alkalmas lesz. A Művelődési Ház az idén április 1-jén írta ki a közbeszerzési pályázatot, amely harminc napig állt nyitva, lezárultával pedig május folyamán kötöttek szerződést az Expres-servis Kft.-vel, amely vállalta, hogy a megadott határidőben, tehát 68 munkanap alatt elvégzi a munkálatokat, amelyek május 21-én kezdődtek el. Ez a szakasz különböző munkákat foglal magába, többek között a teljes elektromos hálózat felújítását. A renoválás bizonyos elemei az épületkomplexum Fő utca felőli részén is láthatóak, hisz a bejárat, csakúgy mint korábban, azon az oldalon lesz, illetve a gardrób és a jegypénztár is azon az oldalon kap majd helyet. Emellett a kiállítóterem is kisebb lesz, ugyanis egy öltözőként vagy raktárhelyiségként szolgáló részt elkülönítettek belőle. Tegnap Topolya község polgármestere, Kislinder Gábor munkatársaival megtekintette az építkezést, ahol találkozott az intézmény igazgatójával, Csípe Tímeával, valamint a kivitelező képviselőivel.

Újságírói kérdésre a polgármester elmondta: – Látogatásunk során bebizonyosodott, hogy az ütemterv a kivitelező szerint is tartható, és úgy gondolom, hogy bőven az augusztus 15-ei határidőn belül befejeződnek a munkálatok. Ami a minőséget illeti, el kell mondani, hogy a felügyelő végig követte a munkálatokat, és a kivitelezőnek is csak gratulálni lehet. Azt is hozzá kell tenni, hogy a befektetőnek, a Művelődési Háznak, és annak igazgatójának sok mindent meg kellett tennie, hogy a felújítás ilyen sikeres legyen – nyilatkozta Kislinder, majd arról is beszélt, hogy a munkálatok úgy haladnak igazán, hogy ha a fázisok között nincs szünet, ami a második szakasz vége felé be is bizonyosodott. Éppen ezért a polgármester kitért arra, hogy ha szorítanak a költségvetésen, akkor a harmadik fázist még az idén el lehetne indítani, vagy akár be is fejezni. Mint már említettük, egy multifunkcionális teremről van szó; ezzel kapcsolatban Kislinder kifejtette, hogy észszerű megoldásnak tűnik, hogy egy ilyen nagy befektetést igénylő épületet igyekszünk minél jobban kihasználni, azzal, hogy bálokat, fogadásokat is tarthatnak majd a teremben, el lehet érni, hogy hetente akár több rendezvényt is szervezzenek, és a működtető is ebben érdekelt. A teremben jól megfigyelhető, hogy a hátsó részt egy nagyobb sima padlózat alkotja, amely akár táncparkettként is szolgálhat, színházi előadás alkalmával egy székeket hordozó teleszkópos tribünt is elhelyezhetnek rajta, a kellő lejtése lehetővé teszi, hogy a hátsó sorokból is élvezhető legyen az előadás. Ezt a tribünt a műszaki kabin alá tudják elpakolni fogadások alkalmával.

Csípe Tímeától megtudjuk, hogy a tavaly októberben elfogadott tervdokumentáció alapján a befektetés teljes összege 27 millió dinár, amelyet teljes egészében a községi költségvetésből fedeztek. A 2015. és a 2016. évi költségvetésből egyaránt 10-10 millió dinár állt a rendelkezésükre. A megmaradt összeget a költségvetés módosításával lehetne az idén elkülöníteni, de legkésőbb a 2017-es esztendő elején ki tudnák írni a közbeszerzési pályázatot, tehát a legpesszimistább jóslat szerint is 2017-ben befejeződik a renoválás.