2024. április 19., péntek

DP: Tisztújítás szeptember 24-én

Pajtić: Nem sikerült a pártot megsemmisíteni

Ősszel, szeptember 24-én tartja meg tisztújító közgyűlését a Demokrata Párt. Egyelőre két biztos jelölt van az elnöki tisztségre, Bojan Pajtić, a párt jelenlegi vezetője és Dragan Šutanovac.

A párt főbizottsága szombaton több mint hét órán át ülésezett, napirenden a választási eredmények elemzése és a tisztújítás szerepelt.

Eredetileg július 10-ére tervezték a tisztújító közgyűlést, de technikai okokból ez nem kivitelezhető, ezért döntöttek a szeptemberi időpont mellett.

Pajtić elmondta, szeptember 24-én újítják meg a vezetést, vagyis „azon a napon, amikor 16 évvel ezelőtt azok a választások zajlottak, amelyek során a DOS koalíció legyőzött egy másik diktátort”, fogalmazott.

A DP vezetője azt üzente Aleksandar Vučićnak, hogy nem félnek tőle és az SZHP soha nem lesz olyan, mint a Demokrata Párt, amely nem oktrojálja elnökét, ahogyan azt Vučić tette. Értékelése szerint a szerb társadalom diktatórikus, mert átgázolnak az alkotmányon és a törvényeken. Szerinte a pártban sokkal nagyobb potenciál rejlik, mint amit a választási eredmények mutatnak, de sikerült meggátolni a DP megsemmisítésére irányuló kísérletet.

– Nem lehetünk elégedettek az elért eredményekkel, viszont azok lehetünk a ténnyel, hogy útját álltuk mindazoknak, akik repressziót gyakorolva próbáltak bennünket eltüntetni a politikai életből – mondta. Pajtić úgy látja, a cél az volt, hogy az ellenzéki oldalon csak a szélsőjobboldal maradjon meg, így Vučić legyen az egyedüli európai opció.