FELHÍVÁS

1956 a Vajdaságban

Várjuk a személyes tapasztalattal, emlékkel rendelkezők jelentkezését

2016. május 29., 09:58 >> 2016. május 29., 18:42

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az eddigi kutatások szerint 1956-ban a forradalom leverése után csaknem 20 ezren kerestek menedéket Jugoszláviában. A jugoszláv kormány rendeletére a zöldhatáron érkezőket nem tartóztatták fel, hanem ideiglenes befogadó központokban helyezték el őket. A magyar határ mentén szinte minden településen volt ilyen befogadó központ. Később az ország belsejében jobbára a fürdőhelyeken (Niška banja, Mataruška banja ...) helyezték el azokat, akik valamelyik nyugati országba készültek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával látták el az ’56-os menekülteket.

A hajdújárási Ingus kastélyban hatvan évvel ezelőtt iskola működött. A menekültek megérkezésekor a tanítást beszüntették, és az osztálytermekben helyezték el őket

A hajdújárási Ingus kastélyban hatvan évvel ezelőtt iskola működött. A menekültek megérkezésekor a tanítást beszüntették, és az osztálytermekben helyezték el őket

Szabadka környékén az akkori szövetkezetet bízták meg a tábori élet megszervezésével. Az ENSZ személyenként 1,72 dollárt adott a menekültek ellátása költségeinek fedezésére. A kutatások szerint az ideérkezők közül valamivel több mint 16 ezren Nyugatra távoztak, 2700-an visszatértek Magyarországra, és hozzávetőlegesen 650-en maradtak Jugoszláviában. A táborokból 101 ember szökött meg, 9-en életüket vesztették. A menekültek Jugoszláviába 1958 januárjáig érkeztek. Ekkor ugyanis Jugoszlávia a már működő magyar kormánnyal megbeszélte, hogy több menekültet nem fogad.

A Magyar Szó az 1956-os forradalom 60. évfordulójára egy kötet kiadását tervezi, amelyben helyet kapnak a forradalommal kapcsolatos írásaink, amelyek eddig megjelentek napilapunkban, és azok a riportok, írások is, amelyeket most készítünk, felkeresve az események részeseit, azokat, akiknek személyes érintettsége van a menekültek befogadásával kapcsolatban, vagy éppen maguk is ’56-os menekültek és itt maradtak, ma is itt élnek Szerbiában.

Kérjük olvasóinkat, jelentkezzenek, hogy minél több vajdasági történést feldolgozhassunk, bemutathassunk. Sok család ma is tartja a kapcsolatot azokkal a Nyugatra távozott egykori fiatalokkal, akikkel itt a befogadó központokban ismerkedtek meg. Vannak olyan családok is, amelyek otthonaikba befogadták a menekülőket, és még ma is őrzik a leveleket, amelyeket azoktól kaptak a távoli országokból, akiknek segítettek. Azt is tudjuk, hogy szerelmek szövődtek a helybeliek meg a menekülők között. Ilyen történetekre is kíváncsiak vagyunk. Azt is tudjuk, hogy nagyon sokan önkéntesként dolgoztak, segítettek az ideiglenes befogadó központokban az ’56-os menekültek ellátásában. Ezekre az emlékekre is kíváncsiak vagyunk.

Jelentkezésüket várjuk a hetvege@magyarszo.com, a fodor@magyarszo.com és a kabok@magyarszo.com e-mail címen vagy a 064 80 55 031-es és a 024/555-530-as telefonszámon Lukács Enikőnél vagy a 064 80 55 098-as és a 024/814-550-as számon Fodor Istvánnál és a 021/456-624-es számon Újházi Eszternél.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége
addthis_widget.js#pubid=ra-58d0beaa27fcd563">