2024. április 19., péntek

Határon túli falugazdász-hálózat kiépítését tervezik

A közelmúltban Lajosmizsén megrendezett Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumán döntés született egy határon túli falugazdász- hálózat megalapításáról – nyilatkozta vasárnapi zentai látogatása során Kocsy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Külkapcsolati igazgatója.

(Fotó: Horváth Zsolt)

(Fotó: Horváth Zsolt)

– Terveink szerint a határon túli gazdálkodó szervezetek munkáit régiónként falugazdászok fogják segíteni. Ez különösen fontos itt, Szerbiában, az uniós csatlakozás okán, hiszen itt van a legnagyobb szükség arra, hogy a Magyarországon már gyakorlatban is bevált módszerek, illetve EU-s jogszabályozások terén segítséget tudjunk nyújtani – közölte az igazgató.

Kocsy elmondta azt is, hogy elképzeléseik szerint az összes határon túli falugazdász munkáját egy fő falugazdász irányítja majd Budapestről, de a leglényegesebb az, hogy az együttműködés révén a legfrissebb információkat tudják majd megosztani a határon túl lévő falugazdászokkal, legyen szó akár pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, vagy pedig az uniós integrációval kapcsolatos fontosabb teendőkről.

– Ez azért fontos, mert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a legnagyobb uniós agrárszervezet tagja, s két kollégám dolgozik Brüsszelben, akik majd a legfrissebb információkat tudják megosztani a falugazdászokkal – mondta Kocsy Béla.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Külkapcsolati igazgatója szerint, amennyiben az anyagi források a rendelkezésükre állnak, akkor néhány hónapon belül megvalósítható a falugazdász-hálózat.