2024. május 8., szerda

Gradi se svinjska farma na Čeneju

A.D. „Neoplanta“ će do kraja godine na Čeneju izgraditi veliku farmu svinja koja će biti sposobna za održavanje 75.000 tovljenika. Vrednost investicije je skoro 30 miliona evra

Preduzeće A.D. „Neoplanta“ je osnovana 1980. godine, a bavi se obradom mesa i proizvodnjom konzerviravih proizvoda. Ima sopstvenu farmu svinja gde godišnje drže oko 40.000 tovljenika, a razvila je i svoju sopstvenu maloprodajnu mrežu. Proizvodi „Neoplante” se cene i kod kuće, ali i u inostranstvu: proizvodi se izvoze u Kinu, Rusiju, ali i u okolne zemlje.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, je posetio A.D. „Neoplantu“ i izjavio da je velika vrednost upravo preduzeće koje više decenija uspešno posluje i osigurava život za mnoštvo građana.

- Između lokalne samouprave i A.D. „Neoplanta“ postoji konstantna i uspešna komunikacija, a poslednji put smo pregovarali o najnovijoj investiciji. Iz perspektive preduzeća za preradu mesa, bi bila važna izgradnja fabrike za prečišćavanje vode, čime bi se rešio problem velike količine otpadnih voda. „Neoplanta“ pokazuje društvenu odgovornost željom da izgradi prečišćivače vode, a mi je podržavamo u toj nameri. Druga važna investicija bi bila farma svinja na Čeneju, što lokalna samouprava takođe podržava. Direkcija za izgradnju grada je promenila planove za uređenje grada, u cilju da se farma može izgraditi, a skupština opštine grada je na osnovu ovih planova odobrila izmene. Izgradnja farme svinja će koštati skoro 30 miliona evra – rekao je gradonačelnik.

Direktor A.D. „Neoplanta“, Slobodan Vasilić, je izjavio da je saradnja preduzeća sa lokalnom samoupravom odlična. Menandžment „Neoplante“ uvek nailazi na razumevanje kod nadležnih u rukovodstvu grada, koji se konstruktivno odnose prema planovima i projektima preduzeća.

- Najvažnija investicija proteklog perioda je bilo osavremenjivanje funkcionisanja preduzeća, uložili smo skoro 20 miliona evra u obnovu, sa ciljem da odgovorimo najvišim standardima. Zahvaljujući ovoj investiciji danas je “Neoplanta“ najmodernija industrija za preradu mesa u državi, ali i regionu. Prošle godine smo otvorili 50 novih radnih mesta, a u protekle tri godine smo osigurali više od 150 novih radnih mesta za građane. U bliskoj budućnosti ćemo i dalje širiti lanac naših maloprodajnih objekata, a pored toga, u Čeneju ćemo sagraditi farmu za svinje koja će biti sposobna za uzgoj 75.000 tovljenika – rekao je direktor A.D. „Neoplanta“.