2024. április 24., szerda

Disznófarm épül Csenejen

A Neoplanta Rt. az év végéig Csenejen nagy disznófarmot épít, amely 75.000 hízó tartására lesz képes. A beruházás értéke csaknem 30 millió euró.

A Neoplanta Rt. vállalatot 1980-ban alapították, húsfeldolgozással és konzervek előállításával foglalkozik. Önálló disznófarmja is van, ebben évente 40.000 hízót tartanak, saját kiskereskedelmi láncot fejlesztettek ki. Termékeiket itthon és külföldön is megbecsülik, többek között Kínába, Oroszországba és a környező országokba is exportálnak.
Miloš Vučević, Újvidék polgármestere meglátogatta a Neoplanta Rt. vállalatot, és kifejtette: Nagy közkincs egy olyan vállalat, amely több évtizede sikeresen működik, és sok polgárnak biztosít megélhetést.
– Folyamatos a sikeres kommunikáció a Neoplanta Rt. és az újvidéki önkormányzat között, legutóbb a legújabb befektetésekről tárgyaltunk. A húsfeldolgozó vállalat szempontjából fontos lenne egy víztisztítógyár megépítése, amellyel megoldódna a nagy mennyiségű szennyvíz gondja. A Neoplanta társadalmi felelősséget mutat azzal, hogy víztisztítót szeretne építeni, és mi támogatjuk ebben az elképzelésében. A másik fontos befektetés a cseneji disznófarm lenne, az önkormányzat támogatja ezt a projektet. A Városépítési Intézet módosította a területrendezési terveket annak érdekében, hogy megépülhessen a disznófarm, a városi képviselő-testület pedig e tervek alapján jóváhagyja a változtatásokat. A disznófarm megépítése csaknem 30 millió euróba kerül – mondta a polgármester.
Slobodan Vasilić, a Neoplanta Rt. igazgatója elmondta, hogy kiváló az együttműködésük az önkormányzattal. A Neoplanta menedzsmentje mindig megértésre talált a várost vezető illetékeseknél, akik konstruktívan viszonyultak a vállalat projektjeihez, terveihez.
– Az elmúlt időszak legnagyobb befektetése a vállalat működésének korszerűsítése volt, csaknem 20 millió eurót fektettünk az újításokba annak érdekében, hogy megfeleljünk a legmagasabb sztenderdeknek is. A felújításnak köszönhetően ma a Neoplanta az ország és a régió legmodernebb húsfeldolgozóipari vállalata. Tavaly 50 új munkahelyet nyitottunk, az elmúlt három évben pedig több mint 150 új állást biztosítottunk a polgárok számára. A közeljövőben tovább bővítjük a kiskereskedelmi üzleteink láncát, ezenkívül Csenejen új disznófarmot építünk, amely 75. 000 hízó tartására lesz alkalmas – mondta a Neoplanta Rt. igazgatója.