2024. április 29., hétfő

Röntgengépet kapott Magyarkanizsa

Két év után újra működik röntgengép Magyarkanizsán, egy modern, digitális eszközt helyeztek üzembe az egészségházban, s ez nagyban megkönnyíti a polgárok és az egészségügyben dolgozók mindennapjait.

Dr. Körmöczi László igazgató az új röntgengép előtt (Puskás Károly felvétele)

Dr. Körmöczi László igazgató az új röntgengép előtt (Puskás Károly felvétele)

Tegnap került sor az új röntgengép hivatalos átadására, amelyen jelen volt dr. Bimbó Mihály polgármester, dr. Körmöczi László, az egészségház igazgatója, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, valamint a beszállító cég, a Visaris Kft. képviselője, Nikola Škaljac.

– 2014 áprilisában indult az új röntgengép vásárlására közbeszerzési eljárás, amely sajnos igen sokáig elhúzódott. A hazai piacon ajánlatot tevők ugyanis kifogásolták az egészségház által igényelt gép technikai igényeit, mi azonban ragaszkodtunk a kért feltételekhez – mondta dr. Bimbó Mihály. – 23,6 millió dinárba került az új gép, viszont további költségeket jelentett a biztonságos feltételek megteremtése: a röntgenszobát fel kellett újítanunk a padlótól a villanyvezetékekig, ez további 5,5 millió dinárba került. Bízom benne, hogy a röntgengép sikeresen szolgálja a jövőben a lakosaink egészségmegőrzését – mondta a polgármester.

Dr. Körömöczi László elmondta, hogy a röntgengép lízingre való vásárlását még a volt polgármester, Nyilas Mihály kezdte meg, és dr. Bimbó Mihály jelenlegi polgármester segítette a projekt befejezését, így mindkettőjüknek köszönetet mondott.

– Sok türelemre volt szükség úgy a páciensek, mint az itt dolgozók részéről ebben a két évben, ameddig nem volt saját röntgengépünk, de megérte a várakozás. Kívánom, hogy ne sokat kelljen használni a gépet, legyenek a lakosok egészségesek! Amennyiben viszont szükséges, már egy korszerű, új géppel rendelkezünk – tette hozzá az igazgató.

– Ez a gép egy új korszakot jelent a radiológiában, nincs többé röntgenfilm – mondta Nikola Škaljac. – A felvételek digitális archívumba kerülnek, amely könnyebb hozzáférhetőséget biztosít az orvosok számára, akár a konzultáció során is. A diagnosztikai eljárás gyorsabb, tisztább és olcsóbb lesz az új röntgengépnek hála.