2024. március 28., csütörtök

Koszorúzás Magyarcsernyén

Magyarcsernyén pénteken Petőfi Sándor mellszobrának a megkoszorúzásával kezdődött el a március 15-i megemlékezések sora Bánátban.

Immár van hol emlékezni a vidék magyarságának (Fotó: Kecskés István)

Immár van hol emlékezni a vidék magyarságának (Fotó: Kecskés István)

A valamivel több mint ezer lakosú bánáti Magyarcsernye és a vidék magyarsága a helybeli iskola előtt álló Petőfi-szobornál emlékezett a Magyar Forradalomra. Az egybegyűlteket Rúzsa Róbert tanácselnök köszöntötte, és Hajnal Jenő, az MNT elnöke mondott ünnepi beszédet.
Petőfi mellszobrát három évvel ezelőtt avatták fel a nevét viselő általános iskola előtt. A jobb időket is megélt községi székhelyen ez az első köztéri szobor, amelyet péntek óta térfigyelő rendszer őriz. A magyarcsernyeiek korábban a környező településeken szervezett megemlékezésekre jártak. Most viszont, mint ahogy Juhász Attila, a VMSZ elnökségének a tagja mondja, sok környékbeli magyar jött el a megemlékezésre, és a szobor ily módon egyfajta zarándokhelyé vált.

Magyarcsernyéről is nagy az elvándorlás, a megmaradt kis közösség mégis igyekszik jelen lenni a vajdasági magyar közéletben. Hamarosan házigazdái lesznek a vajdasági magyar amatőr színjátszók találkozójának.

– Most különösen március idusától kezdve a vajdasági magyarságnak az a legfontosabb dolga, hogy megtalálja azokat az embereket, és azoknak szavazzon bizalmat, akik ezt a közösséget képviselni tudják méltóképpen. És akik nem csak arra figyelnek, hogy ez a közösség erőben erősödjön, hanem arra is, hogy a hívó szó az elvándorlóknak is úgy szóljon, hogy jöjjenek haza – mondta Hajnal Jenő.

Az ünnepi műsorban felléptek a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai. A kegyelet virágait pedig Magyarcsernye, a Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ képviselői helyezték el.