2024. április 26., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

Borásztanulóink sikere

A szabadkai Vegyészeti és Technológiai Középiskola hét szőlész-borász szakos tanulója elkészítette élete első borait – Nagy aranyéremmel és ezüst éremmel is dicsekedhetnek a végzősök

A szabadkai Vegyészeti és Technológiai Középiskola első, szőlész-borász szakos generációja hatalmas sikert ért el több hazai és magyarországi borversenyen is. Nagy aranyérmet nyert Szürkebarátjuk, és ezüstérmet szerzett a Sauvignon blanc is. A Pinot noir roséval pedig részt vettek az idei szabadkai Vince-napi borbálon is. Ők heten, Berkes Gabriella, Szanka Evelin, Hajnal Bence, Kasza Szilveszter, Kovács Alex, Kurnyák Sándor és Lábadi Kornél azt mondják, hogy egy hétig sztárnak érezték magukat, a legjobb az egészben mégis a közös munka volt.

A győztes ifjú borászcsapat tanáraikkal... (Molnár Edvárd felvétele)

A győztes ifjú borászcsapat tanáraikkal... (Molnár Edvárd felvétele)

Négy évvel ezelőtt indult szőlész-borász szak a szabadkai középiskolában. A hét fiatal az első generáció a magyar tannyelvű szakon, s ebben az évben készítettek először bort, eddig csak az elméleti résszel ismerkedtek.

Szanka Evelin a borok készítéséről beszélt:

– A borokat saját kezűleg készítettük, hagyományos módszerrel zúztuk a szőlőt, kézi prést használtunk, nehéz munka volt, de megérte. A szőlőt ajándékba kaptuk: a Szürkebarátot a Borkastélytól, a Sauvignont a Zvonko Bogdan borászattól, a Pinot noirt pedig a Brindza-borászattól. Kétféle élesztőfajtát használtunk, illetve volt egy ballonnyi, amit spontán erjesztéssel készítettünk. Kísérleteztünk, hogy melyik szőlőfajta milyen ízvilágot eredményez. B. Varga Teodóra és Marcikić Igor tanárainknak nagyon sokat köszönhetünk. A borok a DiBonis borászatban készültek, az üvegedényeket pedig az iskola biztosította. Kovács Kamilla nagyon sokat segített nekünk, ő a DiBonis borászat borásza. Mindennap megvizsgálta a borokat, és átadta nekünk az adatokat, mi pedig hetente kétszer mentünk, iskola előtt vagy után, illetve gyakorlaton, figyelni, mi történik a borokkal. A Pinot noirnál spontán erjedés ment végbe, nem így terveztük, mégis jó lett a végeredmény – mesélt Evelin a borkészítés folyamatáról. Összesen 250 liter bort kaptunk. Mindenkinek saját címkéje van, egy pedig az iskola számára készült.

A jól végzett munkát követően szaktanárnőjük B. Varga Teodóra meglepetésként elmondta, hogy a fiatal borkészítők részt vehetnek az idei Vince-napi borbálon. Itt fel is szolgálták a roséjukat, a vendégek pedig elismeréssel szóltak erről a borról.

– B. Varga tanárnő meglepett bennünket a bálon való részvétellel, már egy hónappal előtte készültünk és izgultunk. Nagyon jól szórakoztunk. Sokan gratuláltak a borunkhoz. Igen megtisztelve éreztük magunkat, ugyanis mindenki tudta, hogy mi vagyunk az ifjú borászok – mondta Berkes Gabriella, aki hálás a szaktanároknak, véleménye szerint nagyon sokat tanultak tőlük a gyakorlatok alatt, órákon át magyarázták nekik a borkészítés csínját-bínját.

Kurnyák Sándor hozzátette, hogy a négy év alatt rengeteg mindenről tanultak, többek között borkultúrát is. Véleménye szerint azonban itthon eléggé alacsony szinten van a borkultúra, még nagyon sokat kellene tanulni és tanítani. Általában sem az idősebbek, sem a fiatalok nem figyelnek oda, mi kerül az asztalra. Csupán egy-két fajtát ismernek, de tulajdonképpen mindegy számukra, mit isznak. A borkészítő tanulók kiemelték, ők azért beleszólnak otthon, hogy egy-egy ebédnél melyik bort fogyassza a család.

Közben pedig jöttek a versenyek: Temerinben, Neštinben, Magyarországon. A hét fiatal pedig egyik érmet a másik után nyerte.

– Igazi profi borászokkal versenyeztünk, mindhárom bort beneveztük. Egyáltalán nem számítottunk ilyen jó helyezésre, amikor pedig elmentünk a díjátadásra, a velünk egy kategóriában versenyzők kíváncsiak voltak, kik is vagyunk mi, a verseny végén pedig gratuláltak nekünk – mondta Hajnal Bence, majd hozzátette, érdekli a mezőgazdaság, azért iratkozott erre a szakra, és szeretne továbbtanulni is.

Legtöbbjüknek egyébként a borkészítés folyamata tetszik a legjobban, de azt is kiemelték, hogy van még mit tanulniuk, a hátralévő fél év még nagyon fontos a tanulási folyamatban. Lábadi Kornél a továbbtanulás kapcsán kiemelte a zentai kihelyezett tagozatot is, ahol főiskolai szinten lehet továbbtanulni.

– Én viszont a középiskola befejeztével dolgozni szeretnék. A gyakorlatokra rendszeresen jártam, és ennek köszönhetően tavaly nyáron és az idén is ajánlottak idénymunkákat, melyeket elfogadtam. Úgy látszik, hogy megfeleltem, mert az iskola után, ha minden igaz, a DiBonis borászatban helyezkedhetek el – mondta Lábadi Kornél.

Nyitókép: A győztes ifjú borászcsapat tanáraikkal... (Molnár Edvárd felvétele)