2024. április 26., péntek

Dalok kézfeszületre

Hagyomány és újítás. Rombolás és építkezés. És mindenek előtt tisztelet.

Talán ezekkel a szavakkal lehetne leírni leginkább a múlt héten pénteken a Vajdasági Múzeumban megrendezett estet, amelyen Domonkos István előtt tisztelegve egy szélesvásznú rálátást nyerhettünk a vajdasági magyar művészet néhány izgalmas jelenségére.

A történetet nagyon régről kell kezdenünk, 1963-ból, amikor is megjelent Domonkos István – Domi első verseskötete, a Rátka, amiben helyet kapott a Nature Morte című vers, amely korábban az akkor még alig tizennyolc éves Maurits Ferenc grafikájával jelent meg az Ifjúság később önállósodott mellékletében, a Symposionban. Ezzel a gesztussal vette kezdetét az a folyamat, amelynek egy jelentős állomása volt a múlt héten megrendezett esemény. Domonkos István a már említett kötet után még megjelentetett néhány verseskötetet, sőt Svédországba való emigrálását követően is megszólalt időnként (kötet alakjában legutóbb például a YU-HU-Rap-pel 2008-ban), de az itthon maradt pályatársak továbbra is élénken őrizték emlékét, hisz a huszadik század második felének egyik legnagyobb magyar alkotóját tisztelhetjük benne. Megőrizte emlékét Maurits is, akinek alkotásain időnként felbukkannak a pályatársai. Domonkos István legutóbb 2013-ban járt Vajdaságban, egész pontosan a kishegyesi Dombosi Történetek – Remix elnevezésű irodalmi rendezvényen. Az azóta eltelt időben két Domonkoshoz köthető kiadvány is megjelent, az egyik a vajdasági származású, de jelenleg Szegeden élő irodalmár, Orcsik Roland doktori disszertációjának átdolgozott változata, a DetoNáció, másik pedig az Allegro bajbajó, a kötetek könyve, amely Domi korábban kötetben napvilágot látott verseinek gyűjteménye. A pénteki eseményen bemutatták a két kötetet. Az est moderátora Berényi Emőke és az Allegro bajbajó társszerkesztője, Brenner János volt, míg Orcsik (íróként és szerkesztőként) elsősorban a válaszoló szerepét vállalta magára. Nem egyszerű kötetbemutató volt ez, ugyanis ezt megelőzően Dancsó Andrea megnyitotta Maurits Ferenc kézfeszületeket ábrázoló kiállítását, amelynek érdekessége, hogy Domonkos kezéről a már említett legutóbbi vendégeskedésén készült képek művészi feldolgozásából születtek, mely alkotásokkal az Allegro bajbajó illusztrációiként is találkozhatnak az olvasók. Az est résztvevői megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Bányai Jánosról, valamint Kapitány Lászlóról, az Allegro bajbajó műszaki szerkesztőjéről is, akinek utolsó munkája volt ez a kötet.

Hogy az újítás se maradjon ki, megemlítjük, hogy az esten Orcsik Roland és Maurits Ferenc mellett részt vett Celler Kis Tamás és Benedek Miklós, akik saját verseikkel és Domonkos verseinek felolvasásával tisztelegtek a költőelőd előtt.