2024. április 24., szerda

Hány magyar osztály nyílik Nagybecskereken?

A bánáti magyar iskolaigazgatók találkozója Muzslyán

Pénteken a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában megtartották a közép- és dél-bánáti iskolaigazgatók és kollégiumvezetők találkozóját. A beszélgetés témája a szórványban folyó magyar oktatás helyzete és a bánáti diákok továbbtanulási kilátásai voltak.
Az utóbbi években a vidéken átlagban kétszáz diák kisérettségizett magyar tannyelven, az idén 160 középiskolásra lehet számítani. A legtöbben Nagybecskereken folytatják tanulmányaikat, de sokan mennek Bácskába és Magyarországra is.
Nagybecskereken őszre eggyel kevesebb magyar középiskolai osztály megnyitását tervezik. A Közgazdasági Szakközépiskolában ugyanis nem szándékoznak magyar osztályt nyitni szakácsképző szakon. Ez volt az egyik témája a bánáti iskolaigazgatók találkozójának. Mint ahogy Hallai Zoltán, a muzslyai iskola igazgatója mondja, tavaly kilenc tanulóval nyílt meg a magyar osztály, a jelenlegi felmérések szerint pedig 12-en lennének. Ezért hétfőn a Közgazdasági Iskola igazgatóságához és Nagybecskerek önkormányzatához fordulnak annak céljából, hogy a Gimnázium, az Egészségügyi, a Nikola Tesla villamossági iskola három- és négyéves szaka mellett nyíljon magyar osztály a szakácsok képzésére is.

Torontálvásárhelynek ötezer lakosa van, ennek fele magyar nemzetiségű. Az iskolának 416 tanulója van, a magyar diákoknak a száma pedig 160. Ahogy Balogi Andrástól, a helybeli Moša Pijade Á.I. igazgatójától hallottuk, jelenleg 11 nyolcadikos diákjuk van. Négyen szándékoznak szerb tannyelvű középiskolába iratkozni, a többiek pedig anyanyelvén szeretne továbbtanulni. A magyarcsernyei általános iskolának 140 diákja van. Biacsi József, a Petőfi Sándor Á.I. igazgatójának elmondása szerint az érettségizők többsége itthon (Nagybecskereken, vagy pedig Zentán, Szabadkán, vagy Csókán) szeretné folytatni az iskoláztatását. A székelykevei Žarko Zrenjanin Á.I.-nak 112 tanulója van. Tavaly 135-en voltak, vagyis egy osztállyal van kevesebb tanulójuk. Mint ahogy Salamon Géza igazgató mondja, a 18 érettségiző közül 16-an itthon kívánják folytatni az iskoláztatásukat – legtöbben (kilencen) Nagybecskereken. A szerbittabei Miloš Crnjanski Á.I.-nak 84 magyar tanulója van, az ide járó tamásfalvi alsósokkal együtt. Ahogy Fülöp Jasmina igazgatóhelyettestől hallottuk, az iskolában nyolc magyar érettségiző van, és mindannyian anyanyelvükön szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

A katolikus szórványkollégiumokban – a nagybecskereki leánykollégiumban és a muzslyai fiúkollégiumban – őszre lesz elég hely azok számára, akik Nagybecskereken szándékoznak tovább tanulni. Ahogy Julianna nővértől, a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiumának vezetőjétől hallottuk, jelenleg 46 kollégistájuk van, és a nyár folyamán körülbelül tizenöt új lányt vehetnek majd fel. A muzslyai kollégiumban készek még több kollégistát is felvenni, mint amennyi hely felszabadul majd. Kalapis Sztoján kollégiumvezető elmondta, hogy az Emmausz fiúkollégiumban most hatvanan vannak, ebből tízen végzősök. Szükség esetén ennek a számnak a kétszeresére, tehát húsz új kollégista felvételére is készek.