2024. április 19., péntek

Nő a házasságok száma Magyarországon

Az első házasok adókedvezményéről és a családok otthonteremtési támogatásáról tartott sajtótájékoztatót Novák Katalin magyar család- és ifjúságügyi államtitkár, valamint Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár. Elmondták, a kormány a tavalyi év elejétől két évig minden első házasságot kötőnek havi 5 ezer forint „nászajándékot" ad.

Novák Katalin az Emberi erőforrások minisztériumának az Esküvői Kiállításon felállított standján arról beszélt, hogy évek óta növekszik a házasságkötések száma Magyarországon. A kormány ezt szeretné tovább ösztönözni az otthonteremtési támogatások három pillérével: a családok otthonteremtési kedvezményével, az új lakások áfájának csökkentésével és a kamattámogatott hitelekkel.

Novák Katalin azt mondta, a csok-kal kapcsolatban tisztázni kell egy gyakori félreértést: ha már meglévő gyerekek mellé igénylik, akkor nincsen életkori határ, más esetekben a párok egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie. Minden igénylőt kért, hogy alaposan tájékozódjon a támogatás feltételeiről – ezt a kormány igyekszik minél egyszerűbbé tenni. Hornung Ágnes az igénylés gyakorlati vonatkozású kérdéseire is válaszolt. Elmondta, az igények elbírálására alkalmassá kell tenni a banki rendszereket, ez a folyamat jelenleg is zajlik. A támogatási döntések átfutási idejéről nem tudott biztosat mondani, ez valószínűleg esetről-esetre eltérő lesz.  

Hornung Ágnes beszélt az első házasok tavalyi év eleje óta létező adókedvezményéről is. Ez olyan pároknak jár, ahol az egyik fél első házasságát köti. Az igényt a munkáltatónál kell jelezni, ezt követően - az adóalap csökkenésének köszönhetően – a nettó bér két évig havonta 5 ezer forinttal lehet több. Fontos tudni, hogy a kedvezmény addig vehető igénybe, amíg a család – egy gyerek várható születése miatt – nem válik jogosulttá családi adókedvezményre.