2024. április 26., péntek

Vince-nap Bajsán

A Vince-nap hagyományos termésjósló nap a borászok körében. Ezen a napon kimennek a szőlőbe és a vessző állapotából megjósolják, hogy milyen termés várható az adott évben.

A vesszők azt mutatják, hogy jó termés várható (Lakatos János felvétele)

A vesszők azt mutatják, hogy jó termés várható (Lakatos János felvétele)

A bajsai Kadarka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete már évek óta megszervezi ezt a hagyományos Vince-napi eseményt. Az égiek kedveztek a szőlészeknek, hiszen pénteken verőfényes napsütés fogadta őket a szőlőkben. Ez jó jel, hiszen a népi hiedelem úgy tartja, hogy ha fénylik a Vince, megtelik a pince.

Mengyán Károly, a Kadarka egyesület elnöke arról mesélt, hogy a régiek szerint Vince-napig eltelik a tél fele, és közeleg a metszés ideje. Ezért ezen a napon kimennek a szőlősbe, lemetszenek egy vesszőt, és az állapota alapján megmondják, hogy milyen termés várható. Ez a népszokás a mai szőlészek körében is igen népszerű, hiszen ez a hagyomány felelevenítése mellett kiváló alkalom barátkozásra, a szőlősök megtekintésére, és természetesen a borok kóstolására.

Mengyántól azt is megtudtuk, hogy Bajsán valamikor kb. 300 hold szőlő volt. Ennek nagy része elveszett, s a Kadarka egyesület 1992-es alapítása óta azon fáradozik, hogy ismét népszerűvé tegye a szőlőtermesztést. A Vince-nap kiváló alkalom a népszerűsítésre, mondta el az elnök, s hozzáfűzte, hogy terveik között szerepel egy bajsai borút kialakítása.