2024. május 10., péntek

A „kicsiket” otthon hagyták

Újabb nekifutás az ellenzéki megállapodás érdekében, ezúttal a kis pártok képviselői nélkül – Február elején dől el, hány koalíció lesz

Pénteken délben a Liberális Demokrata Párt belgrádi székházában másodszor tartottak ellenzéki összejövetelt, ezúttal azonban nem húsz párt vagy szervezet vett azon részt, hanem a „nagy pártok” képviselői jelentek csupán meg.

Az LDP a Demokrata Párt és a Szociáldemokrata Párt küldöttségét fogadta, az volt az elképzelés ugyanis, hogy amennyiben a nagyobb szervezeteknek sikerül egyezségre jutniuk, a kisebb pártok már könnyen csatlakoznak majd a kialakult szövetséghez. Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt vezetője volt az, aki a megbeszélés előtt ki is jelentette: semmi értelme sincs annak, ha „húsz, harminc, negyven párt jöjjön egymással egyeztetni, amelyeknek együtt van 45 szavazatuk”. Rajta kívül még Čedomir Jovanović (LDP), Dragoljub Mićunović és Goran Ješić (DP) jelentek meg a tárgyalásokon.

Čedomir Jovanović, az LDP elnöke a találkozót követően adott nyilatkozatában nem tudott konkrét megállapodásról beszámolni. Mint közölte, február elején dől majd el, hogy az európai irányultsággal rendelkező ellenzéki pártok egy vagy több választási listán indulnak-e. Hozzátette, hogy mindenképpen közösen meghozott döntés alapján járnak majd el. Az alapelveket tekintve nincsenek nagy különbségek a pártok között, ebben egyetértettek a megbeszélés részvevői. A közös lista állítása így inkább a számításokon múlik, azon, vajon melyik megoldás hozhatna több szavazatot az ellenzéki pártoknak, fogalmazott Jovanović. Kijelentette, hogy pártja és az SZDP nem ellenzik a kis pártokkal való együttműködést, de a választási programot a DP-nek, az LDP-nek és az SZDP-nek kellene szerintük kidolgozniuk.

TADIĆ SZERETNÉ VEZETNI A KOALÍCIÓT

Tadić fentebb idézett kijelentése már eleve furcsa hangulatot teremtett a pénteki összejövetel előtt. Az SZDP elnöke azt is közölte, hogy a pártja köré szerveződött koalíció jelenthetne „operatív előnyt az ellenzék számára”, új személyek bevonására is alkalmat adna egy ilyen megoldás. Kiderült, hogy az első találkozó során az SZDP már ajánlatot tett egy új listának a felállítására, a Demokrata Párt és koalíciós partnereik azonban Tadić elmondása szerint két lista állításában gondolkodnak, ezért e javaslat nem került elfogadására. Zoran Živković, az Új Párt elnöke is úgy nyilatkozott korábban, hogy az ellenzéknek nagyobb esélye lenne leváltani a jelenlegi rezsimet akkor, ha két „menetoszlopba sorakozva” vágnak bele a kampányba.

Az Együtt Szerbiáért párt vezetője hisz abban, hogy a kis pártok kihagyása az együttműködésből nem reális forgatókönyv részét képezi. Dušan Petrović véleményének adott hangot, hogy a közös, egy listán történő indulás a lehető legjobb megoldást jelenti az Európa-barát ellenzék számára. A pénteki egyeztetésből szerinte senkinek sem származhat kára, függetlenül attól, hogy csak néhány pártra korlátozták a részvevők számát.

VUČIĆ KEDVENC ELLENZÉKE”

Egészen más hangnemben nyilatkoztak az Együtt Šumadijáért szervezetben. Pénteki közleményükben arról értesítették a nyilvánosságot, hogy a Demokrata Párttal alkotnak koalíciót a választásokon, s hogy semmi értelme sincs annak, hogy Tadić és Jovanović most külön tárgyalásokat folytat a demokratákkal arról, hogy inkább ők vezessék azt. Mint közölték, az ellenzék csakis a DP körül sorakozhat fel. Tadićot és Jovanovićot Aleksandar Vučić kedvenc ellenzékének nevezték. Az Együtt Šumadijáért arra is felszólította Tadić pártját, hogy nyomban szüntesse meg helyi önkormányzati együttműködéseit a Szerb Haladó Párttal, csapást mérve ezzel nem egy községben a kormányfőre és pártjára a kampány elején. Veroljub Stevanović, a párt vezetője megvádolta az LDP és az SZDP képviselőit, hogy a hatalom segítségére siettek, amint arra lehetőség mutatkozott.

VEZÉREK HELYETT IDEOLÓGIÁK

Borislav Stefanović, a Szerbiai Baloldal új politikai szervezet elnöke, a Demokrata Párt korábbi köztársasági frakcióvezetője pénteken mutatta pártja A Vučić utáni Szerbia című programját, s bejelentette, hogy hamarosan minden nem jobboldali szervezetet egyeztetésre hív majd. Véleményének adott hangot, hogy a rendkívüli választásokon az ellenzéknek nem vezéregyéniségek, hanem ideológiák mentén kellene felsorakozniuk. Többek között Saša Radulović Elég volt! mozgalmát is megbeszélésre fogja invitálni, de a szakszervezeteket is partnerének tekinti. Kifejtette, hogy pártjának a programja bizonyára minden centrumban és baloldalon elhelyezkedő politikai szervezet számára elfogadható lesz. A Szerb Haladó Pártot minden idők legkártékonyabb szerbiai hatalmának nevezte.

Stefanovićot eddig nem hívták meg egyik ellenzéki összejövetelre sem.