2024. április 16., kedd

Mikor lesz Muzslyán kerékpárút?

Az év elején napirenden vannak a kommunális beruházások tervei. A nagybecskerekiek elsősorban abban reménykednek, hogy 2016-ban elkészül a víztisztító. Muzslyán, a város egyik legnagyobb helyi közösségében, a polgárok az arzénmentes ivóvíz mellett a kerékpárút kiépítését is várják.

A muzslyaiak hagyományosan kerékpáron közlekednek. Ha az időjárás azt megengedi, akkor télen is. Sokan kerékpáron járnak be munkahelyükre, de a két iskolaépületbe járó diákok egy része is biciklin közlekedik. Az utóbbi években azonban egyre veszélyesebb biciklizni a településen. Három év alatt ugyanis hatvan olyan közlekedési szerencsétlenség volt a faluban, amelyekben kerékpárosok jártak szerencsétlenül. Három halálos áldozata is volt a baleseteknek.

Muzslyán veszélyes biciklizni (Fotó: Kecskés István)

Muzslyán veszélyes biciklizni (Fotó: Kecskés István)

A kerékpárút szükségét már hosszabb ideje hangoztatják a muzslyaiak. Mint ahogy Hallai Zoltán tanácselnöktől hallottuk, két évvel ezelőtt azt az ígéretet kapták a nagybecskereki önkormányzattól, hogy 2015-ben, a helyi közösség – amely a hatvanas évek elejéig önálló település volt – fennállásának 125. évfordulójára kerékpárutat kap. De ebből nem lett semmi. Összességében hat kilométernyi útról lenne szó, amely összekötné Muzslyát Nagybecskerekkel. Ennek egy része már kész.

A muzslyaiak az utóbbi évtizedekben elsősorban önerőből közművesítettek a településükön. A helyi járulékot azonban már nem hosszabbították meg. Egyes vélemények szerint a helyi járulék megszavazása esetén sem oldódott volna meg a probléma, hiszen a város más részein sem önerőből épült meg a kerékpárút.

A helyzet akkor vált még tarthatatlanabbá, amikor elkészült a Muzslya–Lukácsfalva közötti műút. Ettől kezdve a település immár nem zsákutca, hanem rajta keresztül Nagybecskerek irányából le lehet rövidíteni az utat Erzsébetlak és Belgrád irányába, el lehet jutni a Császár-tó természetvédelmi rezervátumba is.

A legújabb ígéret szerint májusig kiépül a muzslyai kerékpárút. Vagy legalábbis annak egy része – a főutcán, az orvosi rendelőig. Valójában nem is kerékpárút, hanem az út mindkét oldalának a kiszélesítésével kerékpársáv épül. Ehhez azonban előzőleg kijjebb kell helyezni az esővíz-levezető csatornát és a villanykarókat. Az viszont nagyban megnöveli a munkálatok értékét, amely az első számítások szerint 60–70 millió dinár lehet.
Sztojkó József, a nagybecskereki Városi Tanács tagja szerint jó volna minél előbb hozzáfogni a muzslyai kerékpárút építéséhez, mert a közbeszerzési eljárás elhúzódhat, és a muzslyaiaknak az idén is csak az ígéretek maradnak.

Nagybecskerek önkormányzata 2014-ben 700 millió dináros kölcsönt vett fel. A pénz legnagyobb részéből a város főterét újították fel. A kerékpárutak építésére és javítására szánt 120 millióból az idei költségvetésben 52 millió dinár maradt. Hogy ebből jut-e, és mennyi a muzslyai kerékpárút építésére, az majd tavaszra kiderül.