2024. április 24., szerda

Jó ötlet a Fecske

Fennállásának 11. évét ünnepelte a bácsfeketehegyiek helyi lapja

Tegnap délelőtt alkalmi műsorral és kiállítással ünnepelte meg fennállásának 11. évfordulóját a bácsfeketehegyiek helyi lapja, a Fecske. Az ünnepség keretében az újság munkatársa, Szukola Béla élő interjút készített Bácsi Róberttel, a Fecske főszerkesztőjével. A lapot Pál Károly, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke, Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke és Novák Attila, a kishegyesi Szó-Beszéd főszerkesztője méltatták. Az ünnepséget követően a közönség megtekinthette a 11 éves a Fecske című tárlatot.

Szukola Béla élő interjút készít Bácsi Róberttel (Lakatos János felvétele)

Szukola Béla élő interjút készít Bácsi Róberttel (Lakatos János felvétele)

Bácsi Róbert, a Fecske főszerkesztője arról számolt be lapunknak, hogy a 11 év alatt az újság sokat változott, de változatlanul népszerű a bácsfeketehegyiek körében.

– Annak idején úgy gondoltuk mi, fiatalok, hogy jó lenne a bácsfeketehegyi magyarságot tájékoztatni a faluban történő dolgokról. Korábban ilyen nem volt, ezért úgy gondoltuk, hogy ez jó ötlet. Azóta eltelt 11 év, és a Fecske még mindig jó ötletnek tűnik. Az újságnak korábban Szabó József volt a szerkesztője, majd egy ideig Hajvert Lódi Andrea. Ők idővel átadták a szerkesztést, de még mindig jelen vannak a lapban. Az idők során az újság belső kinézete sokat változott, az első Fecske még egyoldalas volt, manapság már 24, 28 vagy 32 oldalasat is tudunk készíteni. A Fecskében több rovat is van, amelyek felölelik a kultúra és az egyház témáit, foglalkoznak a helyi közösség történéseivel, valamint a civil szervezetek és sportegyesületek eseményeit is feldolgozzuk – mondta a főszerkesztő, majd arról is beszámolt, hogy kezdetben a Fecskét ridegen fogadták az emberek, mert még nem ismerték, nem tudták, miről szól. Ma már népszerűnek számít, várják a megjelenését, és olvassák is, fogalmazott Bácsi, majd megköszönte minden támogatónak és a lap újságíróinak, hogy segítik a Fecske létrejöttét és megjelenését.

A bácsfeketehegyiek lapjának a Zöld Dombok Környezetvédelmi és Közösségfejlesztési Egyesület az alapítója. A lap anyagi vonatkozású dolgaival Kerekes Zoltán, a Zöld Dombok aktivistája foglalkozik. Kerekes elmondta, hogy a lap főként pályázatokból és támogatásokból egzisztál. Helyi támogatók a bácsfeketehegyi helyi közösség és Kishegyes község önkormányzata, emellett a fennmaradás érdekében számos pályázaton is részt vesznek.

– Javarészt pályázati pénzből tudjuk fenntartani a lapot, részt veszünk a tartományi titkárságok, a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres László és a Bethlen Gábor alapítványok pályázatain. A 11. évfordulóra szervezett ünnepség és tárlat is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. A lapot jelképes összegért áruljuk, így ebből csak minimális bevételt tudunk megvalósítani – mondta el Kerekes, majd arról is szólt, hogy igyekeznek havonta megjelenni, azzal, hogy a karácsonyi szám dupla, vagyis évi 11 lap jelenik meg. A példányszám változó, az év végi szám 500 példányban jelenik meg, év közben csak 300-at nyomtatnak. A terjesztést üzleteken keresztül oldják meg, Bácsfeketehegyen szinte minden üzletben kapható a Fecske, számolt be Kerekes, majd végezetül arról is szólt, hogy az újságot helyi PS Print nyomdában nyomtatják.