2024. április 25., csütörtök

Advent Szegeden

Szeged számos szabadtéri rendezvényre alkalmas térrel rendelkezik, melyek könnyen összekapcsolhatók és átjárhatók, ezért évek óta több helyszínen zajlanak a szegedi adventi események. Az idén több mint hat helyszínen változatos programokkal várja látogatóit az ünneplőbe öltözött város. Az adventi események fő helyszíne a Dóm tér. Az elmúlt több mint 15 év alatt a Dóm Téri Advent országosan is elismert eseménnyé nőtte ki magát. A Bálaszínházban egymást érik a programok. A szalmabálából épített, 120 személyes, fűtött, kör alakú teátrum ingyenes előadásait illatos szalma-nézőtérről élvezhetjük.

Délutánonként mesejátékokat, bábelőadásokat, zenés gyermekelőadásokat rendeznek. Este hétkor etno és folk koncertek, progresszív könnyűzenei produkciók várják a közönséget. A betlehemezők is feltűnnek a téren, Luca-napján pedig hagyományőrző műsorokat láthatunk. December 6-án a Mikulás és segédei osztanak ajándékot. Nem hiányozhat a néptánc, lesznek zsonglőrök, gyermekkórusok és színházi előadások is.

A Dóm tér szomszédságában, a kapu túloldalán, az Aradi vértanúk terén folytatódik az adventi forgatag, amely karácsonyi sütemények és édességek terévé válik az advent idejére. Itt kap helyet idén a szalmabála-labirintus, a gyerekek nagy kedvence. Nem messze innen a Fekete Ház romantikus épülete melletti kis téren, a Szent-Györgyi Albert téren helyi termelők kézműves élelmiszertermékei és forralt bor, meleg italok várják az arra járókat. A nyáridőben zenélő kútja miatt kedvelt Dugonics tér az advent idejére is vonzó helyszínné válik: itt világít hófehéren a nagy népszerűségnek örvendő szarvas-installáció, és itt lesz az adventi karitatív gyűjtőpont is.