2024. május 4., szombat

Kölcsönös befektetések kellenének

Üzleti kapcsolatok erősítésén dolgoznak Magyarkanizsán

Magyarkanizsán csütörtökön harmadik alkalommal szervezték meg az üzletemberek találkozóját a gyógyfürdő éttermében, ahová meghívást kaptak az észak-vajdasági régió és Magyarkanizsa község vállalatainak képviselői, melyek a mezőgazdaság, ill. az ezen alapuló élelmiszer- és feldolgozóipar ágazatokban fejtik ki tevékenységüket. Az első ilyen találkozót tavaly decemberben szervezte meg a magyarkanizsai önkormányzat.

A résztvevők közül dr. Pintér Attilát, Magyarország belgrádi nagykövetét kérdeztük, tapasztalt-e fellendülést a két ország kapcsolata között az elmúlt egy évben.

– Nemcsak az elmúlt egy, hanem az elmúlt három-négy évben folyamatosan fejlődtek a kereskedelmi kapcsolatok a két ország között. Mondhatjuk, hogy minden évben újabb és újabb rekordokat értünk el. Tavaly a kétoldalú forgalom magyar adatok szerint meghaladta az 1,7 milliárd eurót. Az idei kimutatások az év első nyolc hónapjára vannak meg, és a forgalom további négy százalékkal növekedett. Mindezt úgy sikerült elérnünk, hogy a magyar export Szerbiába valamelyest csökkent, a szerb pedig nőtt. A magyar export csökkenésének hátterében nem az húzódik meg, hogy kevesebb magyar cég volna érdekelt abban, hogy szerb cégekkel kereskedjen, hanem tavalyhoz viszonyítva a világpiacon a földgáz és a kőolaj ára csökkent, ami kihat a kétoldalú forgalomra is. De a számítások azt mutatják, hogy az év végére a magyar export behozza a lemaradást, és kiegyenlítődik a tavalyi eredménnyel. A négyszázalékos növekedést látva számomra nem kérdéses, hogy jövőre az 1,7 milliárdos forgalmat is meghaladjuk.

A nagykövet azt is hozzátette, hogy a forgalom növekedésének egyik feltétele a kölcsönös befektetés, és megjegyezte, hogy mind ez idáig a magyar cégek voltak aktívabbak Szerbiában, a szerb cégek viszont kevésbé Magyarországon. Reményét fejezte ki, hogy a belgrádi és a nemrégiben Újvidéken megnyílt Magyar Nemzeti Kereskedőház is hozzájárul ahhoz, hogy kis és nagyobb szerb cégek is megjelenjenek Magyarországon.

A találkozón jelen volt dr. Menyhárt Attila konzul, Juhász Attila államtitkár a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztériumból, dr. Bimbó Mihály polgármester és Török György, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke Szegedről.

Huzsvár Ervin magyarkanizsai alpolgármester az önkormányzat képviseletében elmondta, a találkozó lényege a kapcsolatépítés, valamint hogy az önkormányzatot egy olyan szemszögből mutassák be, amely előnyös a régióbeli és a külföldi vállalkozók számára egyaránt.

– Az elmúlt két találkozó eredményein felbuzdulva szerveztük meg a harmadikat is. Azt kell mondanom, hogy általában egy-két konkrét üzlet születik ilyenkor, de emellett sok új ismeretség, kapcsolat, barátság is létrejön, amely a későbbiekben még hozhat üzleti lehetőséget. Az idén változtattunk a találkozó koncepcióján, és előadások helyett a külföldi üzletemberek bemutathatják cégeiket, elmondhatják, mit keresnek, illetve mit kínálnak.

A bemutatkozó cégek közül itt volt a keszthelyi Burgonyakutatási Központ igazgatója, dr. Polgár Zsolt, aki először járt ezen a találkozón, ám az általa képviselt intézet nemesített burgonyái megtalálhatók a horgosi gazdák földjén.

– Azért jöttünk erre a találkozóra, hogy olyan vállalkozásokkal tudjuk felvenni a kapcsolatot, amelyek vagy forgalmaznák a mi fajtáinkat, vagy közvetlenül termeszteni szeretnék. Magyarkanizsán először járok, de Horgoson már vannak gazdák, akik a mi burgonyafajtáinkat termesztik, egyelőre csak néhány hektárról van szó, azért is vagyunk itt, hogy ezt bővítsük. Magyarországon kevés a burgonya, mindössze 18 ezer hektáron termesztik, ami a korábbi évekhez képest jóval kevesebb, de úgy hallottam, hogy itt, a szerbiai oldalon is jelentősen visszaesett a burgonyatermesztés.

A Burgonyakutatási Központ mellett bemutatkozott a Császárkert, a Golden Pack Hungary Zrt., a Jugomarket Kft., a Kishunfood Kereskedelmi Kft., valamint a Silvestris & Szilas Ltd.

A külföldi és hazai vállalkozók a cégek bemutatója után kötetlen formában folytatták a beszélgetést, ismerkedést.