2024. március 29., péntek

A kultúra nem kiadás, hanem a jövőbe való beruházás

(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

A Szerb Matica Képtára szerdán konferenciát szervezett Újvidéken, amelyen a kulturális örökségek megőrzésével foglalkozó szerbiai és olaszországi intézményeknek az elmúlt három évben megvalósított együttműködését értékelték. A találkozón tiszteletét tette Giuseppe Manzo, Olaszország belgrádi nagykövete, aki elmondta, hogy az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett a kulturális és gazdasági együttműködés mértéke Olaszország és Szerbia, azon belül Vajdaság között.

– Az elmúlt három év megmutatta, hogy milyen sokrétű és gazdag kulturális együttműködés valósult meg Umbria olasz régió és Vajdaság között. A gazdasági kapcsolatok szorosabbra fonódását mindig a kultúrák egymáshoz közeledése előzi meg – mondta Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár.

– A hároméves együttműködés keretében kiállítást szerveztünk az olasz partnereknek a humanzimus és reneszánsz témájából. Ezt követően a Szerb Matica Képtára szervezésében Perugiában szerb ikonokat láthattak az érdeklődők. Már tervezzük a 2016–2018-as időszakra az új együttműködési projekteket. Fontos szem előtt tartani, hogy a kultúra nem kiadás, hanem a jövőbe való beruházás – összegezte Tijana Palkovljević Bugarski, a Szerb Matica Képtárának igazgatója.