2024. április 24., szerda

Huszonöt éves a Terra’s Egyesület

A 11. Biofest ezen évforduló jegyében zajlik

Tegnap délelőtt nyílt meg a Szabadegyetemen a Biofest, az organikus termékek kiállítása, immár 11. alkalommal. A kétnapos rendezvény az idén egy jubileum jegyében zajlik, ugyanis fennállásának 25. évfordulóját ünnepli az organikus termékek népszerűsítése terén úttörőnek számító Terra’s Egyesület.

A rendezvény a hagyományosnak számító termékkiállítással vette kezdetét (Fotó: Molnár Edvárd)

A rendezvény a hagyományosnak számító termékkiállítással vette kezdetét (Fotó: Molnár Edvárd)

A rendezvény a hagyományosnak számító termékkiállítással vette kezdetét, amelynek keretében mintegy 15 kiállító termékei voltak megtekinthetők, itthonról és a régió országaiból.

Az ünnepélyes megnyitón elismeréseket is osztottak. Az év biotermelője díjat az Univerexport vállalat kapta, organikus étolajáért, az év bioterméke pedig a csúrogi organikus farm borjúhúsa.

Mint a megnyitón elhangzott, 1990, a Terra’s Egyesület megalakulása óta számos olyan projektum indult el Szabadkáról, amelyek komoly ösztönzést jelentettek Szerbiában az organikus termelésre.

Dr. prof. Tomislav Sudarević, az egyesület igazgatóbizottságának elnöke üdvözlő beszédében elmondta, a Szabadegyetem mindig is menedéke volt az új ötleteknek, és a távoli 1990-es évben ez az intézmény felismerte, hogy az organikus termelés ötlete egy előremutató elképzelés.

Horváth Skenderović Teréz, az egyesület alapítója és elnöke a jubileum alkalmából szintén elismeréseket osztott ki azoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez az egyesület negyed évszázada működhet. Mint mondta, külön öröm számára, hogy az idén azoknak ítélhetik oda az elismeréseket, akik ott voltak az egyesület megalakításánál azokban a viharos időkben, és akik nélkül a Terra's ma nem lenne az, ami.

Elismerést vehetett át dr. prof. Tomislav Sudarević, a Terra’s Egyesület igazgatóbizottságának elnöke, Nenad Novaković okleveles agronómus, Branislav Pantelić okleveles agronómus, Snježana Mitrović, az egyesület igazgatóbizottságának elnökhelyettese és Kolláth Péter agronómus.

A megnyitón bejelentették, hogy az önkormányzat hamarosan pályázatot ír ki az az organikus termelés akcióterv keretében. Mint elhangzott, az önkormányzat ebben az ágazatban Szabadka egyik fejlődési lehetőségét látja, ezért jövőre növelik az erre szánt összeget.

A Biofest délután egy konferenciával folytatódott, ahol a környező országok képviselői ismertették tapasztalataikat ezen a téren. Ma 10 és 18 óra között tekinthető meg az organikus termékek kiállítása, illetve szaktanácskozások is lesznek az organikus termékek árusításának szabályozási kérdéseiről, valamint a génmódosított termékekről. A vendégek ellátogatnak mérgesi, oromi és tóthfalusi organikus farmokra.