2024. május 10., péntek

Könyvbemutatóval zárult az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

A Városi Múzeumban bemutatták a Forum Könyvkiadó Vállalat és a Szabadkai Zsidó Hitközség Élettől életig – a holokauszton át című kötetét

Az utóbbi hetven évben a zsidóságról könyv magyar nyelven nem jelent meg, így a most kiadott kötet nagy jelentőséggel bír. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a könyvbemutatót kiemelkedő érdeklődés övezte, csakúgy, mint az egész, első ízben megszervezett Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált.

– Közös történelmünk, életünk, városunk kötelez minket arra, hogy mindenről beszéljünk. A jó és a rossz dolgokról egyaránt. A fesztivál keretében sikerült láthatóvá tenni a zsidó kultúrát, és ez nagyon fontos. A könyv leírja a múltat, valamint azt is, hogy milyen kulturális eredményeket tudunk felmutatni most, és mit tervezünk a jövőben – mondta el Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke. – A nagyszámú közönség is bizonyítja, hogy van érdeklődés a zsidó kultúra iránt. Aki a kezébe veszi a most megjelent könyvet, más szemszögből fogja megítélni, megélni a zsidóságot és azokat, akikkel együtt él. Hangsúlyozom, nem egymás mellett, hanem együtt.

Könyvbemutatóval zárult az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

Könyvbemutatóval zárult az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Vállalat igazgatója kiemelte, sokszor lehet hallani egy kiadvány esetében, hogy hiánypótló. Ez a kérdés felmerült az Élettől életig – a holokauszton át című kötet esetében is. – Látva, hányan és hogyan járultak hozzá a színes, több kultúrát magába fogadó Szabadka mindennapjaihoz, gazdaságához, kultúrájához, történéseihez, ugyanazzal a hiánnyal találkoztam, mint gyerekkoromban, és ugyanazt is éreztem. Az embereket nem lehet pótolni, de emléket állítani lehet és kell is. Kötelességünk az, hogy az emléküket méltóképpen őrizzük – tette hozzá Virág Gábor.

– Az emlékezés nagyon furcsa dolog, ha csak a tragédiára, a veszteségre, a bűnre vetítjük vissza. Az emlékezés mellett meg kell mutatnunk az értékeket – emelte ki Lovas Ildikó író a bemutatón. A könyv címe kapcsán elmondta, azért javasolta ezt az elnevezést, mert a zsidó kultúra, mentalitás életpárti, a legfontosabb számára a vidámság. Ez benne van a zenéjükben, tetten érhető a kultúrájukban, a humorukban, a szövegeikben. Mivel ez a könyv a holokauszt 70. évfordulójára kezdett készülni, ez egy központi motívum, de ha a zsidóságról beszélünk, akkor nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen. Meg kell keresni, akár a városunk vonatkozásában, hogy melyek azok a kötődések, amelyek megfogalmazhatók. A lélekben megtalálható életvidámság egy olyan közös pont, amely egyforma, és azt szerettük volna, ha ez a címből is tükröződik – tette hozzá Lovas.

A könyvet több helyszínen is bemutatják, egy-egy bemutatón mindig mások szólalnak majd fel. A szombati estén a szerzők közül Farkas Zsuzsa újságíró, Ninkov Kovačev Olga művészettörténész és Mirko Grlica történész voltak jelen.

Ninkov Kovačev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze kiemelkedően fontosan jellemezte a könyv bemutatójának helyszínét, hiszen a múzeum a holokauszt előtt Geréb Klára, zsidó származású, Szabadka első női akadémiai iparművészének otthona volt, aki azonban a holokauszt áldozatává vált. Mirko Grlica történész könyvben megjelent írása a Gettótól a gettóig címet kapta. A könyv egyik legmegrázóbb része a holokauszt áldozataival készült interjúk. A bemutatón jelen voltak Farkas Zsuzsa újságírónő riportalanyai, holokauszt-túlélők, illetve leszármazottaik, akikkel napokon, olykor heteken át készültek az interjúk. Elmondása szerint a holokauszt témája akkor kezdte el igazán foglalkoztatni, amikor még az általános iskolában a némettanárnője órákon át arról mesélt, hogyan élte túl az auschwitzi koncentrációs tábor megrázkódtatásait.

Az Élettől életig – a holokauszton át című kötet létrejöttéhez hozzájárultak továbbá Pejin Attila, Stevan Mačković, Dévavári Zoltán, Hózsa Éva, Hicsik Dóra, Pekár Tibor, Kun Kiss Zsuzsanna, Kovács Róbert, Purger Tibor, Dragan Rokvić, és dr. Klein Rudolf. A kötet szerkesztője Ózer Ágnes.