2024. április 19., péntek
KÖZÉP-BÁNÁT

Tanévkezdés csomagosztással

A vártnál kevesebb magyar elsős kezdte meg iskoláztatását a közép-bánáti általános iskolákban. Ennek ellenére a tanévnyitó mindenütt meghitt hangulatban zajlott. A nagybecskereki Sonja Marinković és a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolákban ünnepi műsorral várták az elsősöket, és kiosztották az MNT beiskolázási csomagjait.

Nagybecskereken rég volt ennyi magyar elsős (Fotó: kecskés István)

Nagybecskereken rég volt ennyi magyar elsős (Fotó: kecskés István)

Nagybecskereken immár harmadik évtizede csak a Sonja Marinković Általános Iskolában van magyar tannyelvű oktatás. A magyar elsősök száma pedig átlagban 8 és 15 között mozgott. Voltak évek, amikor nagy veszélyben volt a magyar tannyelvű alapfokú oktatás. Ehhez képest a helyzet az idén sokkal kedvezőbb, mivel húsz magyar elsős kezdte meg iskoláztatását.
Mint ahogy Csordás Hajnalka, az elsősök tanító nénije mondja, immár húsz éve ekkora létszámú osztálya nem volt. Ezért az iskolában mindenki nagy izgalommal várta a tanévkezdést. Reméli, hogy a diákok száma a következő években is megmarad ehhez hasonló szinten.
A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában viszont az utóbbi években megszokott három helyett az idén csak két magyar első osztály nyílt meg.
– Egy magyar osztály nyílt a Központi iskolaépületben, egy pedig a Kinti épületben. Tizenegy elsőssel van kevesebb, mint amennyien tavaly voltak. Huszonkét gyerek jár majd a Központi épületbe, és csak öt gyerek lesz a Kinti épületben – mondja Molnár Attila igazgatóhelyettes.

Muzslyán egy osztállyal kevesebbet nyitottak meg (Fotó: Kecskés István)

Muzslyán egy osztállyal kevesebbet nyitottak meg (Fotó: Kecskés István)

A Központi iskolaépületben Lukács Gabriella tanító néni kapta a magyar első osztályt. Mint mondja, ugyanakkora izgalommal várta a tanévkezdést, akár a szülők vagy a kisdiákok, hiszen mindenki egy új kezdet, új kihívás előtt áll. A munka eredményei pedig majd nyolc év múlva látszódnak meg.
A tegnapi nagybecskereki és muzslyai tanévnyitón Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Vass Tibor, az MNT oktatási bizottságának a tagja osztották ki a beiskolázási csomagokat.
Hajnal Jenő szerint felemelőek azok a pillanatok, amikor a szülők gyerekeikkel együtt közösen mutatják meg elhatározásukat, hogy gyerekük anyanyelvén kezdje meg iskoláztatását. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Tanács elkötelezettsége, hogy minél több magyar gyerek – szinte minden magyar gyerek –, aki itt él a Vajdaságban, magyar oktatási rendszerbe kerüljön. Ezt serkentik a különböző szintű anyaországi támogatások is, kezdve a beiskolázási csomagoktól az Európa Kollégiumig. Az itthon tanulás pedig egyben a szülőföldön való maradást is előrevetíti.
Vass Tibor hangsúlyozta, hogy a muzslyai, illetve a nagybecskereki általános iskolák egyaránt fontosak, mert a régióban ez a két iskola öleli föl a magyarul tanuló diákokat. Ezen iskolák megmaradása, valamint a gyerekek száma rendkívül fontos az MNT számára. Mint mondta, mostanában külön figyelmet szentelnek a vegyes házasságokban született gyerekek iskoláztatására, és egyre több vegyes házasságból született gyerek tanul magyarul. Minden magyar gyerekre fontos odafigyelni, függetlenül, hogy melyik iskolába jár, melyik faluból való.
A szülők megköszönték a beiskolázási csomagot, mert – mint, ahogy a muzslyai Nagy Tünde mondta – minden segítség a szülőknek jól jön, legyen az tanszer, tankönyv vagy iskolatáska.