2024. május 4., szombat

A véres fejezet utáni bekezdés

Szerbia és Bosznia-Hercegovina fegyveripara közösen jelenhet meg harmadik országok piacain

Eljött a múlt lezárásának ideje, amelyet követően Szerbia és Bosznia-Hercegovina közösen indulhat el a jövő felé vezető úton, hangzott el Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Bakir Izetbegović, Dragan Čović és Mladen Ivanić, Bosznia-Hercegovina elnöksége három tagjának szerdai belgrádi tárgyalását követően.

A találkozót követően megtartott sajtótájékoztatón Vučić őszintének és nyitottnak értékelte a beszélgetést, mondván, hogy az ilyenek a leggyümölcsözőbb egyeztetések. A szerb miniszterelnök reményei szerint a feleknek új fejezetet sikerült nyitniuk kapcsolataikban.

– Konkrét projektumokról, gazdasági témákról is beszélgettünk. Megállapodtunk abban, hogy szeptemberben közös kormányülést tartunk. Szerbia a lehető legjobb kapcsolatokat kívánja ápolni Bosznia-Hercegovinával – fogalmazott Vučić.

A szerb kormányfő a július 11-én Potočariban történt incidensre is kitért, mondván, hogy már meg is feledkezett az őt ért támadásról. A megemlékezésen rendkívül kellemetlen dolog történt, ugyanakkor össze sem lehet hasonlítani mindazzal, ami azokkal a szerbekkel, horvátokkal és bosnyákokkal történt, akik elveszítették szeretteiket, emelte ki Vučić.

KÖZÖS PROJEKTUMOK

A bosznia-hercegovinai elnökség három tagjával folytatott tárgyalást követően megtartott sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić cáfolta, hogy fenntartásai lennének Bakir Izetbegovićtyal, az elnökség bosnyák tagjával szemben, vagy esetleg ellenséges érzelmekkel viseltetne irányába. Bakir Izetbegović nem rossz ember, és nem ellenség, nyomatékosította Vučić, aki a továbbiakban a régió stabilitásának fontosságát hangsúlyozta, kiemelvén, hogy e nélkül a Szerbiában végrehajtott gazdasági reformok sem lehetnek sikeresek. A stabilitás mindenki érdekében áll, szögezte le a miniszterelnök, és ígéretet tett arra, hogy Szerbia minden tőle telhetőt megtesz a stabilitásért.

A gazdasági együttműködés tekintetében Vučić bejelentette, hogy a két ország fegyveripara közösen jelenhetne meg harmadik országok piacain. Szerbia és Bosznia-Hercegovina munkacsoportjai már az elkövetkező néhány hétben összeülnek és kidolgozzák az erre vonatkozó terveket.

– Az energetika témájához kapcsolódóan a Bajina Bašta, Višegrad és a montenegrói Pljevlja között kiépítendő villanyáram-hálózatról beszélgettünk. Abban is egyetértettünk, hogy az idegenforgalom tekintetében is lehetőség van az együttműködésre – taglalta a szerb miniszterelnök.

A folytatásban nyilatkozó Bakir Izetbegović azt ígérte, hogy Bosznia-Hercegovinában minden háborús bűnösnek büntetőjogi felelősségre vonással kell számolnia, függetlenül nemzeti hovatartozásától. Az is teljesen mindegy, hogy a bűncselekmény 8 ezerszer történt meg Srebrenicán, vagy nyolcszor valahol máshol, a felelősségre vonás nem marad el, nyomatékosította Izetbegović, majd elmondta: ő ragaszkodott ahhoz, hogy a találkozóra Belgrádban és ne Karađorđevóban kerüljön sor.

Dragan Čović, a bosznia-hercegovinai elnökség horvát tagja és aktuális elnöklője szintén a megbékélést támogatja. Mint kiemelte: Szerbia és Bosznia-Hercegovina történelmét a történészekre kell bízni, a két ország vezetésének pedig azzal kell foglalkoznia, hogy miként tehetik a leggyümölcsözőbbé a két ország közötti együttműködést. A gazdasági együttműködés és a közös regionális projektumok tekintetében Čović sokat vár az augusztus végén Bécsben megtartandó, Nyugat-Balkánról szóló konferenciától.

Azonosították a gyanúsítottakat

Dragan Lukač, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere szerdán azt nyilatkozta, hogy a felvételek alapján sikerült azonosítaniuk az Aleksandar Vučić elleni támadásban részt vevő személyeket, a hatóságok azonban nem érik el ezeket az embereket, mivel java részt a Bosznia-hercegovinai Föderáció területén tartózkodnak. Lukač kifejtette: nem érti, hogy miért húzódik el ez az ügy, hiszen a gyanúsítottakat azonosították. A belügyminiszter elvárja, hogy a gyanúsítottakat mielőbb előállítsák és előzetes letartóztatásba helyezzék.

Lukač arról is beszámolt, hogy a Bosznia-hercegovinai Állami Nyomozó és Védelmi Ügynökség (SIPA) tájékoztatta, kedden a támadásban való részvétel gyanúja miatt letartóztattak három személyt. A SIPA már csak akkor értesítette a Boszniai Szerb Köztársaság Belügyminisztériumát, miután kihallgatták és szabadon engedték a gyanúsítottakat, részletezte Lukač.

A boszniai szerbek érdekében is egyedül a stabilitás áll, emelte ki a folytatásban nyilatkozó Mladen Ivanić, az elnökség szerb tagja, majd reagálva Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének Belgrádban elhangzó vádjaira, hogy áruló politikát folytat, kifejtette: Belgrád nem az a hely, ahol a boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbeknek politikai csatározásokat kellene folytatniuk. A szerbek érdekében az áll, hogy békében éljenek a másik két nemzettel és közösen haladjanak az Európai Unió irányába, emelte ki Ivanić.

A sajtótájékoztatót követően Vučić szerbiai termékekkel és specialitásokkal megtöltött ajándékkosarakat nyújtott át vendégeinek. A kosárba kávé, pálinka, ajvár, lekvár és bor került, kivéve egyet, amelybe az alkohol helyett rtanji teakeveréket csomagoltak.

Később a miniszterelnök és az elnökség tagjai végigsétáltak a Knez Mihajlova sétálóutcán, majd megpihentek egy étteremben és frissítőt fogyasztottak, végül pedig elsétáltak a Kalemegdánra.

TÁRGYALÁST KÖVETŐEN CSELEKVÉS

Aleksandar Popov, a Központ a Regionalizációért elnöke fontosnak nevezte a szerdai találkozót, mondván, hogy most a nyitott kérdések megoldásának az ideje jött el. Az nem lenne jó, ha az ehhez hasonló találkozók csupán formális jellegűek lennének és maradnának, értékelte Popov, hozzátéve: elképesztő, hogy húsz évvel a daytoni békeszerződést követően a két ország között még mindig vannak nyitott kérdések. Két évtized telt el azóta, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a háború tegnap ért véget, véli Popov, hozzátéve: sokkal kevesebb feszültség nehezítené meg a két ország együttműködését, ha az elmúlt húsz évben foglalkoztak volna az olyan problémákkal, mint amilyenek az országhatárok, az eltűntek, vagy a háborúban történtekkel való szembesülés.

– Jó, hogy sor került a találkozóra, hiszen egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy Bosznia-Hercegovina ne álljon folyamatosan a széthullás határán – fogalmazott Popov.

Hasonló az álláspontja Zoran Milivojević diplomatának, aki a sajtónak nyilatkozva kifejtette: mindkét ország vesztegette a drága időt. A találkozónak csak akkor lesz értelme, ha a felek később valóban megkezdik a problémák megoldását, szögezte le a diplomata.

Ranko Mavrak szarajevói újságíró arról beszélt, hogy a felek közötti megállapodások megvalósítás nélkül semmit nem érnek. Vučić több alkalommal is kifejtette, hogy fontosnak tartja a regionális együttműködést és stabilitást, most már csak az a kérdés, hogy komolyan dolgozik-e ennek megvalósításán, hangsúlyozta Mavrak, hozzátéve: Belgrádnak és Zágrábnak is tisztában kell lenniük azzal, hogy Bosznia-Hercegovinában a helyzet továbbra is rossz és feszültségekkel terhelt.