2024. május 14., kedd

Negyvenezer menekültet „osztanak szét”

Megállapodás született az EU-csúcson Olaszország és Görögország tehermentesítésében – Magyarország és Bulgária külön elbírálás alá esik

Az EU-országok csúcsvezetői megállapodtak abban, hogy – miközben a szintén jelentős menekültnyomásnak kitett Magyarország és Bulgária ügyét külön kezelik – a következő két év során 40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból, illetve Görögországból más uniós tagállamokba – jelentette be a pénteken hajnalban tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján Donald Tusk, az uniós állam-, illetve kormányfők testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke. Hozzátette: 20 ezer további, menedékre jogosult személyt telepítenek át az EU-ba meghatározott válságtérségekből, Szíriából, illetve Eritreából.

Tusk elmondta, hogy mivel Magyarországnak és Bulgáriának szintén jelentős migrációs hullámmal kell megküzdenie, e két ország külön elbírálás alá esik az áthelyezési és áttelepítési mechanizmus kialakításakor.

– Az év eleje óta a menedékkérők egyharmadát Magyarországon regisztrálták, vagyis többet, mint Olaszországban. A megközelítésünk (ennek folytán) földrajzi értelemben átfogó kell, hogy legyen – fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

Matteo Renzi: Ha ti így képzelitek el Európát..

Olasz kormánykörökből származó értesülések szerint a csúcstalálkozón részt vevő Matteo Renzi olasz miniszterelnök csütörtökön este a csúcs részvevőinek az értésre adta, hogy ragaszkodik a kötelező kvótákhoz, és megjegyezte: ha a „kötelező” szó nem szerepel a szövegben, akkor inkább „egyedül csináljuk”. Úgy vélte, a vezetők nem méltók arra, hogy európaiaknak nevezzék magukat, ha nem egyeznek bele abba, hogy 40 ezer menedékkérőt áttelepítsenek Olaszországból és Görögországból a többi tagállamba.

– Ha nem értetek egyet a 40 ezres számmal, nem érdemlitek meg, hogy európaiaknak nevezzétek magatokat – jegyezte meg. – Ha ez a ti felfogásotok Európáról, megtarthatjátok magatoknak. Vagy van szolidaritás, vagy pedig ne pocsékoljátok az időnket! – hangoztatta Renzi egy, a találkozón részt vevő forrás szerint.

A tagállami vezetők megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a visszafogadási eljárásra vonatkozó tárgyalásokat az unión kívüli harmadik országokkal. Az uniós országok ahhoz az elvhez fogják igazítani kereskedelmi és fejlesztéstámogatási politikájukat, hogy amelyik partnerország többet nyújt a saját menekültjeinek visszafogadása terén, az több uniós kedvezményben részesül majd.

Angela Merkel német kancellár elmondta, hogy hosszú vita folyt a migráció kérdéséről, amelyben az áprilisi döntésekből indultak ki. A kancellár szerint érzékeny kérdés volt, hogy a menekültek befogadása önkéntes legyen vagy kötelező, de abban egyetértés volt, hogy segíteni kell ennek a 60 ezer embernek. Merkel rámutatott, hogy egyes tagállamokat a kérdés különösen érint, nemcsak Olaszországot és Görögországot, hanem Magyarországot is, ahová egy főre vetítve a legtöbb menedékkérő érkezett az év első hónapjaiban. Emellett arról is említést tett, hogy a hazája is számos menekültet fogadott be.