2024. március 29., péntek

Az illegális migráció elleni közös szerb–magyar fellépés

Húsz magyar rendőr teljesít szolgálatot a szerb–macedón határon

Az illegális migráció elleni közös határrendészeti és bűnügyi fellépésről állapodott meg a szerb és a magyar rendőrség vezetője hétfőn Szegeden. Papp Károly magyar országos rendőrfőkapitány a megbeszélést követően elmondta, a jövő héttől négy mobil hőkamera és húsz magyar rendőr teljesít szolgálatot Szerbiában, a macedón határon.

Papp Károly magyar országos rendőrfőkapitány a sajtónak nyilatkozik, mellette (b) Milorad Veljović, a szerb rendőrség igazgatója (Fotó: MTI)

Papp Károly magyar országos rendőrfőkapitány a sajtónak nyilatkozik, mellette (b) Milorad Veljović, a szerb rendőrség igazgatója (Fotó: MTI)

Az embercsempészet elleni fellépés érdekében a magyar, a szerb, valamint az osztrák rendőrség közös nyomozócsoportot hoz létre – közölte az altábornagy, miután a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon találkozott Milorad Veljovićtyal, a szerbiai rendőrség igazgatójával.

A főkapitány emlékeztetett: az egyeztetések rendszeresek a magyar és a szerb rendőri vezetés között, az év első hónapjaiban meghozott közös intézkedések is eredményesek voltak, a német és az osztrák társszervekkel együtt sikerült a Koszovóból érkező határsértők számát jelentősen csökkenteni.

Papp Károly elmondta, az illegális migráció erősödése miatt a készenléti rendőrség és más megyei kapitányságok állományából egységeket vezényeltek a határ térségébe, és ha a helyzet úgy alakul, a létszámuk növelhető. A rendőrök nem csak gyalogos és gépkocsis járőrözést végeznek; lovas és kutyás egységek teljesítenek szolgálatot a határ közelében, és helikopteres légi felderítést is végeznek.

A határrendészeti feladatok mellett a térségben élők szubjektív biztonságérzetének szinten tartására is érkeztek rendőrök a határ közelébe – tudatta az altábornagy.
Milorad Veljović hangsúlyozta, a szerb kormány és rendőrség komolyan veszi az illegális migráció problémáját, és erőfeszítéseket tesz a jelenség visszaszorítása érdekében. A magyar és a szerb fél egyetértésre jutott abban, hogy az illegális migráció nem csupán a két ország problémája, hanem egész Európáé, sőt a kontinens határain is túlmutat – tette hozzá.

Az igazgató közölte, naponta mintegy ezer ember próbál meg Macedóniából és Bulgáriából Szerbiába jutni, majd onnan Magyarországra, illetve tovább. Ezért fontos a macedón határszakasz őrizetének megerősítése, ebben a szerb és magyar mellett osztrák és talán német rendőrök is részt vesznek majd.