2024. május 5., vasárnap

Anyagilag is megéri majd komposztálni

Ha kevesebb a szemét, kisebb költséggel jár a tárolás

Magyarkanizsa község önkormányzata és a Brantner hulladékszállító vállalat közös akciójának köszönhetően idén ismét 80 komposztládát osztottak szét a község lakosai között. A ládákért előzetesen kellett jelentkezni, mindenki csak egy ládát igényelhetett, amelyet hétfőn át is vehetett a kanizsai helyi közösség udvarában. A helyszínen az igénylők szerződést írtak alá, amely kötelezi a polgárokat, hogy öt évig komposztálásra használják a ládát, s csak a meghatározott idő után kerül véglegesen a tulajdonába, megelőzve ezzel a visszaéléseket. A ládák közül a legtöbbet, összesen 65-öt Magyarkanizsáról igényelték, ezenkívül 5-5 láda került Kispiacra és Oromra, 2-2 Horgosra és Martonosra, 1 pedig Adorjánra.

Berec Sándor kommunális ügyekkel megbízott tanácstag elmondta, hogy a komposztálásnak elsősorban az a célja, hogy a hulladékmennyiséget redukálja, aminek a jövőben fontos szerepe lesz a spórolásban is.

– Két évvel ezelőtt az intézményekkel kezdtük ezt az együttműködést, tavaly pedig már a lakosság körében is kiosztottunk 80 komposztládát. Az idén szintén ennyit tudtunk biztosítani. Ennek az akciónak a lényege, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a szeméttelepre, illetve a hulladéktárolóba, hiszen 2017-ben megnyílik a regionális hulladéktároló, ahol a tárolásért fizetni kell, amit majd a zsebünkön érezni is fogunk, ezért már most fel kell készülni arra, hogy oda minimális mennyiséget szállítsunk. Ezt segíti a komposztálás is, hogy amit lehet, újrahasznosítsunk, megtanuljuk megkülönböztetni a szemetet a hulladéktól – mondta a tanácstag.

A komposztládák átadásánál jelen volt Ljubomir Ilkić, a Brantner Kft. igazgatóhelyettese is, aki elmondta, hogy a komposztálás nemcsak a környezettudatos életmódra nevel, hanem a pénztárcánkat is kíméli majd a jövőben, ezért is támogatták az akciót.

– A komposztálási akciót nagyon jó ötletnek tartom, különösen a falusi háztartásokban, ahol a szemét 50%-a szerves hulladék. Ha megépül a szabadkai regionális hulladéktároló, akkor a szemetet kötelezően ott kell tárolni. Jelenleg a szeméttárolási díj tonnánként 28 euróba kerül, így a komposztálással a szemétmennyiséget is csökkenthetjük, és a tárolási díjon is spórolhatunk – mondta Ilkić.

A komposztládát igénylők közül Kanyó Zsuzsanna biológus elmondta, hogy örül a kezdeményezésnek, és már tervei vannak arra is, hogy mihez kezd a komposztból keletkező humusszal.

– Már korábban is foglalkoztam komposztálással, de ezek az egyméteres, fából készült komposztládák mégis esztétikusabbak a célra, szép dísze lesz a kertnek. A humusz virágföldnek is jó, de úgy terveztem, a krumpliültetvényemhez fogom elsősorban felhasználni – mondta a nyugalmazott biológia-tanárnő.

A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont szakembere, Kőrösi Sóti Beáta mezőgazdasági mérnök és tanítványai közösen felújítottak egy régen használatos gyorsított komposztálási eljárást, amivel a folyamat időtartamát jelentősen le lehet csökkenteni. A komposztálni vágyóknak Kőrösi Sóti Beáta többek között erről, a ládák használatáról és a komposztálással kapcsolatos egyéb tudnivalókról tart ingyenes előadást a városháza dísztermében csütörtökön 16 órától.