2024. április 23., kedd

Bezárják a zentai Pingvin óvodát

A kevés gyermek miatt nem indokolt a működtetése

A gyermekek létszámának a lecsökkenése miatt szeptembertől lakat kerül a zentai Hófehérke Óvoda Pingvin épületére.

Kopasz Ildikó, az óvoda igazgatónője elmondta, hogy a Tiszavirág sétányon lévő óvodaépület fenntartása évente egymillió és másfél millió dinár közötti összegbe kerül, ezért figyelembe vették a gazdasági szempontokat is, hogy ne a munkásokat kelljen elbocsátani, és kiemelte, hogy a gyermekek számára az elkövetkezőkben is a megfelelő minőségű oktatást, nevelést fogják szavatolni.

A gyerekeknek egyedül talán az okozhat keserűséget, hogy egy másik épületbe kell majd járniuk – jegyezte meg Kopasz Ildikó. Hozzátette, hogy az érintett szülőknek nem úgy kell elképzelniük a változást, hogy a város egyik feléből a másikba kell elvinniük a gyermekeiket, ugyanis a legközelebbi óvoda csupán néhány száz méterre helyezkedik el a bezárásra ítélt épülettől.

A Pingvin óvoda udvarában a különböző játékok leszerelése már meg is történt, s mindez ki is váltotta a környéken élők felhördülését. Az igazgatónő szerint a kérdéses játékok többsége fémből készült, márpedig ezek nem felelnek meg az uniós szabványoknak, s a többi óvodaépület udvarából is már többnyire felszedték és elraktározták ezeket, hogy a későbbiekben kerékpártartókat készítsenek belőlük, a fából készült játékszereket pedig, ellentétben a rosszindulatú híresztelésekkel, a Szép utcában lévő óvoda udvarában helyezték el, vagyis továbbra is a gyermekek rendelkezésére bocsátották.

A gyermekintézmény vezetője megemlítette, hogy a többi óvoda udvarában lévő játékszereket is felújítják, illetve karbantartják, s hozzátette, hogy a Pingvin óvoda épületének a felhasználásáról az önkormányzat dönt.

A zentai óvodákban most van az iratkozás: míg szeptemberben mintegy kétszáz gyerek kezd el iskolába járni, az első körben jóval kevesebb, alig száz gyermeket írattak be az óvodába. Az iratkozások következő körét augusztusban szervezik meg.