2024. április 20., szombat

Több, mint szappankészítés

Magyarországi szappankészítő mester tartott bemutatót Kishegyesen – A bemutatónak az ismertető jelleg mellett közösségfejlesztő szerepe is volt – mondta el a főszervező

Szombaton a kishegyesi Tűzoltóotthonban tartott bemutatót Horváth Helga, a Hengi szappanok készítője Magyarországról. A korlátozott nézőszámú eseményen mintegy húszan vettek rajta részt, tudtuk meg Zsidai Erzsébettől, a bemutatót szervező Nők Kishegyesi Fórumának elnökétől. Zsidai arról is beszámolt, hogy a bemutató nem csupán a szappankészítésről szólt, hanem egy kicsit a fórum új célkitűzéseiről is.

– Több mint egy éve olvastam egy cikket Horváth Helgáról, amelyben pozitív példaként említették őt és családját, mert egy szegedi panellakásból kiköltöztek tanyára. Engem már ez megragadott, hiszen kevés fiatal család vállalja ezt az életmódot. Egy évig érlelődött a gondolat, hogy jó lenne őt elhívni ide, Kishegyesre. Szerettem volna, hogy elmondja, mi vezérelte őket, hogy a természetes életmód felé forduljanak. A  fórum legutóbbi közgyűlésén célul tűztük ki, hogy megmozgassuk a falut, felrázzuk a közösséget, olyan pozitív példákat mutassunk, amelyekből tanulhatunk, és amelyeket követhetünk. Helga beleillik ebbe a képbe, és közben voltunk egy kiállításán is Ásotthalmon. Itt láttuk, hogy nála nemcsak az lényeges, hogy természetes anyagokból készít környezetbarát termékeket, hanem mindegyik készítménye műalkotás is. Szinte minden szappanja egyedi darab – mondta el Zsidai, majd arról is beszámolt, hogy az előadáson Horváth mesélt arról, hogyan kezdte az egészet, mesélt a kezdeti nehézségekről, és arról is, hogy hogyan szerezte meg 7 termékére az EU-s termék minőségi bizonyítványt. Az előadó bemutatta magát a szappankészítést is, és szívesen válaszolt a jelenlévők kérdéseire.

A női fórum elnöke lényegesnek tartotta megemlíteni, hogy a bemutatón nem csak egyesületük tagjai vettek részt.

– Külön örültem, hogy nemcsak a fórum tagjai vettek részt Helga bemutatóján, hanem valami megmozdult a faluban. Jelentkeztek olyanok, akikről tudjuk, hogy már készítgetnek valami hasonlókat odahaza, és olyanok is, akik mindössze a természetes életmód híve. Úgy gondolom, hogy egy kerek és hasznos programot hoztunk össze – összegezte Zsidai.

A szappankészítés bemutatót a női fórum saját forrásaiból valósította meg, s a rendezvényen tiszteletét tette Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere is.