2024. április 26., péntek

Elég volt a bűzből!

Falugyűlést tartottak Kishegyesen a Krivaja szennyezése kapcsán

A tavalyi bűzben, szennyezésben és feljelentésekben gazdag évet követően kellemes tavasz köszöntött a Krivaja folyóra. Az élővilág visszatért, és a folyó feléledt, de az idill nem tartott sokáig, hála azoknak a profithajhász topolyai cégeknek, amelyek ellen az illetékes felügyelőségek nem tesznek semmit. A szennyezés gőzerővel beindult, s Bajsa, Kishegyes, Szeghegy és Bácsfeketehegy polgárai hetek óta ismét a rothadás bűzét szagolják, ami a topolyai cégek szennyezéséből fakad. Úgy tűnik a kishegyesi polgárok most megelégelték ezt, s szerdán este a civil szervezetek kezdeményezésére falugyűlést tartottak. A gyűlésen a nagyszámú polgár mellett jelen volt Marko Rovčanin, Kishegyes község polgármestere, Mohácsi Zoltán alpolgármester, Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke és Dragan Pečurica, a topolyai tiltakozó megmozdulások szervezője is.

A szennyezés az idei évben hamarabb kezdődött, mint tavaly, és félő, hogy egész nyáron tartani fog, mondta el lapunknak Szügyi Róbert, a Kishegyesi Gazdakör elnöke és a falugyűlés egyik főszervezője.

– A szennyeződés tavaly július végén ért el bennünket, az idén viszont már májusban. Tartunk tőle, hogy a nyári kánikulákban is ezt a bűzt kell szagolnunk, legalábbis az eddigi jelek erre utalnak. Ezért hívtuk össze azokat az embereket, akik hajlandóak tenni ez ellen. A tiltakozássorozatunkba megpróbáljuk bevonni Szeghegyet és Bácsfeketehegyet is, illetve utánajárunk, hogy milyen jogi lépéseket lehet tenni, és minden fronton támadjuk majd a három fő szennyezőt. Jelenleg a környezetvédelmi felügyelő jelentésére várunk, mert szeretnénk, hogy végre valaki nevén nevezze a szennyezőket. Mindannyian tudjuk, hogy kikről van szó, de a jog olyan furcsa, hogy nem mondhatjuk ki, amíg nincs papírra vetve a nevük – mondta el Szügyi, majd arról is beszámolt, hogy a kishegyesi önkormányzat felajánlotta segítségét. A gyűlésen egyébiránt Mohácsi arról számolt be, hogy a tavalyi évben több tíz feljelentést tettek, s idén is feljelentették az ismeretlen szennyezőt, de az illetékes felügyelő még nem tett semmi konkrét lépést az ügyben.

A gazdakör elnöke arról is szólt, hogy a szennyezés a kellemetlen szagok mellett anyagi kárt is okoz.

– Vannak olyan mezőgazdasági birtokok, illetve gazdák, akiknek ebből konkrét kára származik, mivel nem tudnak öntözni. Velük közösen már a jövő héten létre fogunk hozni egy civil szervezetet, amelynek a Krivaja megmentése lesz a célja. Ezenkívül meg fogjuk mozgatni a lakosságot is, hogy végre megoldást találjunk erre a problémára – hangoztatta Szügyi, majd arról is szólt, hogy gazdaszervezetük az útlezárást is elképzelhető lehetőségnek tekinti. Ez által nagyobb figyelmet kapna a probléma, s hozzájárulhatna a megoldáshoz, mondta.