2024. április 19., péntek

Feketére büntethetik az Apple-t

Az Apple Watch már megjelenésekor óriási sikert aratott Kínában. Az amerikai cég okosórájának azonban nem mindenki örül az ázsiai országban. A hadsereg vezetői úgy vélik: az ilyen és hasonló eszközök veszélyesek lehetnek a katonai létesítmények biztonságára, mivel alkalmasak hadititkok kikémlelésére. A kínai egyenruhások azonban még nem indítottak támadást a társaság veszélyesnek gondolt terméke ellen.

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalataként az Apple már rengeteg (bírósági) csatát megvívott a riválisokkal és a bírálókkal. Legismertebb ezek közül talán a dél-koreai Samsunggal folytatott hosszadalmas jogi háború.

Komoly vita alakult ki az Apple és az EU között is, aligha lehet sebtében elintézni egy peren kívüli egyezséggel. Sőt, az sincs kizárva, hogy Brüsszel hatalmas bírsággal sújtja majd a céget. Az Apple attól tart, hogy a pénzbüntetés meghaladhatja a 2,5 milliárd dollárt.

Az Európai Bizottság egy, az amerikai multi és az ír kormány között kötött egyezség miatt indított vizsgálatot. Brüsszel szerint a megállapodás felveti az adóelkerülés és a jogosulatlan versenyelőnyszerzés gyanúját. Az Apple tagad, s arra hivatkozik, hogy a jogszabályoknak megfelelően járt el.

Az uniós hatóságoknak az szúrt szemet, hogy a vállalat mindössze két százalék nyereségadót fizetett Írországban (az ott kapott kedvezményeknek köszönhetően). Az Egyesült Államokban azonban 35 százalékot is beszedhettek volna tőle, ráadásul az írek szintén kérhettek volna sokkal többet, de nem tették, mert a cég munkahelyeket teremtett.

Brüsszel azért tartja veszélyesnek az Apple írországi ügyletét, mert mások is követhetik a példát, hogy (jogtalanul) adóelőnyhöz jussanak.

Az Apple egyébként az idén (január és április között) történetének második legerősebb negyedévét teljesítette. Az egy évvel ezelőtti 45,6 milliárd dollár bevételt 58 milliárdra, a nyereséget 10,2-ről 13,5 milliárd dollárra javította.

Az első negyedév sikeréhez jelentősen hozzájárult az, hogy 40 százalékkal több iPhone-t értékesített 2014 azonos időszakához képest. A fergeteges siker főként a kínaiak, továbbá a fejlődő országokban élő polgárok rendkívüli vásárlási kedvének és az okostelefon-eladásoknak köszönhető.

Az összforgalomban és a profitgyártásban az iPhone viszi a főszerepet; a telefonokból 61,2 millió fogyott, vagyis a becsültnél bő tíz százalékkal több. A táblagépek esetében viszont ugyanennyivel zsugorodott a kereslet. Ez azonban nem befolyásolta a technológiai óriás helyzetét, továbbra is a legértékesebb az egész világon: jelenleg csaknem 780 milliárd dollárt ér.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a nemrég megjelent és piacütőnek szánt termékéből, az Apple Watchból mennyit adtak el. Az első tájékoztató júliusban esedékes. A fogadtatás mindenesetre remek volt, s ez biztató jel, jó hír a gyártónak; a kínai hadseregnek persze már nem annyira.