2024. április 29., hétfő

Hamarosan újabb menekülthullám várható Görögország felől

A menekülthelyzetről tartottak egyeztetést Magyarkanizsán

A magyarkanizsai község területén az elmúlt időszakban drasztikusan megnövekedett a menekültek száma. Emiatt pénteken ülést tartott a község önkormányzata a köztársasági, regionális és helyi illetékes szervekkel. Az ülés kapcsán, Lackó Róbert az önkormányzat képviseletében elmondta, hogy a kialakult helyzet nagy terhet ró a helyi belügyi szervekre, ezért azonnali cselekvésre van szükség.

– A helyi rendőrállomás már nem tudja ellátni teljes mértékben a feladatát, mert az utóbbi időben drasztikusan megnövekedett a menekültek száma. Kihangsúlyozom, hogy ennek az ügynek a megoldása nem az önkormányzat feladata, hanem a köztársaságé. Egyelőre ők is tehetetlenek, hiányoznak bizonyos uniós törvények, viszont a helyzet nem tudja megvárni ezeknek a törvényeknek a meghozatalát, azonnali cselekvésre van szükség.

Arról, hogy pontosan milyen határozatokat hoztak meg, Lackó Róbert elmondta, hogy elsősorban a helybeli belügyi szervek támogatását várják, mind anyagiakban, felszerelésben és munkaerőben is a legfelső szervektől.

– A belügyi szervek mindenkit azonosítanak, tehát ujjlenyomatot vesznek, bejegyzik őket, kísérik, civil rendőrök is vannak, a biztonságunk, a nyugalmunk, erről a részről teljesen rendben van. Mivel egy még nagyobb hullám várható a jövőben Görögország felől, ezért már időben szeretnénk felkészülni erre – mondta Lackó Róbert.