2024. április 26., péntek

Együtt a gyermekeinkért

Fiatal anyukák példaértékű kezdeményezése Bácskossuthfalván

Együtt Gyermekeinkért elnevezéssel új civil szervezet kezdte meg működését Bácskossuthfalván. Vasárnap késő délután került sor az első rendezvényükre, melyen bemutatták székházukat, jelezték főbb céljaikat, bejelentették programjaikat, és alkalmi kiállítás is nyílt.

Az egyesület elnöke, Vinaji Parti Andrea köszöntő beszédében elmondta, hogy a településen élő gyerekeket és ezzel együtt az anyukákat szeretnék segíteni. Már a magzati léttel is foglalkoznak – első előadásuk a születés hetében éppen erről szól majd –,  a várandós kismamák informálásán túl a kisgyermekes édesanyák közösségbe kapcsolását tűzték ki célul, valamint a gyerekek érzelmi, szellemi és testi fejlődésében szeretnének segíteni egészen a felnőtté válásáig.

Náray Éva, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának elnöke, a helyi agyagozók – nőket, anyákat és gyermekeiket megformázó – szobrait és néhány ezekhez hasonló tematikájú festményt tartalmazó tárlatot megnyitva példaértékűnek nevezte a kezdeményezést, és örömét fejezte ki, hogy a fiatal anyukák nem felülről várják, hogy történjen valami, hanem kis közösségként megteremtik, amire szükségük van.

A megnyitó keretében Vankó Basa Lenke felolvasta egy versét, és az élet születésével, az (ős)anyaság témájával foglalkozó gondolatait osztotta meg a szép számú közönséggel.

Barátságos környezet várja az anyukákat és gyermekeiket az újonnan alakult civil szervezet székházában, a Bajsai út 1. szám alatt, ahol a kisgyerekek számára foglalkoztató termet hoztak létre, ezenkívül a kismamák és kisbabák rendelkezésére bocsátanak etetőszéket, pelenkázót, és kialakítanak egy szoptatósarkot is.

– Én egy kisgyermekes anyuka vagyok, és már a terhesség ideje alatt éreztem, hogy sok minden hiányzik ebből a faluból, amire szükséges lenne. Ez vezetett oda, hogy megalakítsuk ezt az egyesületet. Láttam, hogy városban milyen jól működnek ezek a dolgok, néhány embernek kellett összefognia, hogy mi is elinduljunk. Az egyesületet februárban jegyezték be, de vártuk a megfelelő pillanatot, hogy nyilvánosságra hozzuk a terveinket, céljainkat, elképzeléseinket. És ez a pillanat az anyák napja lett – mondta Vinaji Parti Andrea elnök, akitől azt is megtudtuk, hogy helybeli szakemberek segítik a szervezet munkáját. Varga Arabella pszichológus, Benedek Eleonóra tanárnő, Ágyas Ivett logopédus, Kollár Szabina gyógytornász és Borsódi  Tünde szülésznő is a fiatal anyukák rendelkezésére áll majd.

Az Együtt Gyermekeinkért egyesület aktivistái már a születés hete alkalmából szervezendő programsorozatba is bekapcsolódnak. Borsódi Tünde szülésznő tart majd előadást, és ebben a hónapban pszichológus vendéget is várnak. A vasárnapi nyitóprogram végén meghirdették a Második kéz elnevezésű humanitárius akciót is, melynek keretében egy hónapon át várják a kinőtt gyermekruhákat, megunt játékokat, hogy ily módon is segítsék a rászoruló kisgyermekes családokat.