2024. május 10., péntek

„Ennek még következményei lesznek”

Thaçi nem érti, miért nem jöhet el Belgrádba

Nem áll összhangban a brüsszeli megállapodással és a dialógus szellemével a belgrádi szervek azon döntése, hogy nem teszik lehetővé a koszovói külügyminiszter szerbiai látogatását – jelentette ki Hashim Thaçi koszovói külügyi tárcavezető csütörtökön a bécsi Die Presse napilapnak adott interjújában. Hozzátette: ennek mindenképpen következményei is lesznek. Mint ismeretes, a szerb kormány tagjai az elmúlt hetekben többször is arról beszéltek, hogy a Thaçi ellen meghozott bírósági döntés továbbra is érvényben van, így letartóztatnák, ha a szerb hatóság ellenőrzése alatt álló területre lépne. A koszovói külügyminiszter ugyanakkor úgy fogalmazott, Koszovóban nem terveznek semmilyen megtorlást az említett szerbiai eljárás miatt. Mint mondta, Szerbia viselkedése példaként fog szolgálni a jövőben arra vonatkozólag, hogyan nem kell bánni egy országnak a szomszédjaival. Meglepődve konstatálta a nyilatkozatban, hogy Belgrád ilyen döntést hozott, meglepettségét pedig azzal magyarázta, hogy már korábban is jártak koszovói miniszterek Belgrádban, ahogyan a szerb kormány képviselői is jártak már Koszovóban, így semmilyen újdonságot sem lát a mostani helyzetben. Arra emlékeztetett, hogy a brüsszeli megállapodás kétéves jubileumánál járunk, s hogy ebben az időszakban állandóak voltak a kormányközi egyeztetések.

Úgy értékelte, annak a ténye, hogy a szerb hatóságok nem kívánták szavatolni a biztonságát belgrádi látogatása idejére, nemcsak a koszovói illetékesekre vonatkozó, hanem a megszervezésre kerülő konferencia részvevőit veszélyeztető fenyegetésként is értelmezhető. Megállapította, hogy e magatartás annak a jele, hogy Szerbia továbbra is a múltnak és annak a politikának a rabja, amelyik számos tragédiához vezetett. Az ellene érvényben lévő elfogatóparanccsal kapcsolatban kijelentette, hogy az azokban az időkben született meg, amikor a bíróságok többet foglalkoztak politikával mint igazságszolgáltatással.

Emlékeztetőül, Hashim Thaçit 1997-ben ítélte tíz év börtönbüntetésre távollétében a pristinai bíróság, az ítéletet 1999-ben a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság is megerősítette.

Ugyancsak csütörtökön, a szlovéniai Kranj mellett megszervezett külügyminiszteri találkozón kezet fogott és beszélgetett egymással Ivica Dačić szerb és Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter. Az újságírók érdeklődésére Dačić később elmondta, hogy az említett cselekedetét normális, civilizált lépésnek tekinti, melynek semmi köze sincs ahhoz, hogy jelenleg éppen problémák keletkeztek Thaçi látogatása kapcsán. Azt mondta, hogy az eddigiekben több mint ötven alkalommal találkoztak egymással, s csak az első kézfogás számít történelminek, a többi civilizált hozzáállás kérdése. Közölte, hogy Thaçi esetleges belgrádi látogatásáról nem beszéltek Szlovéniában. A Koszovóval való régióbeli együttműködés mechanizmusai teljesen ismeretesek, nem kell azokat újra napirendre tűzni – jegyezte meg Dačić.

Thaçit egy oktatási kérdésekkel foglalkozó ifjúsági szervezet látta volna vendégül április 24-én a nyugat-balkáni régió európai integrációjával foglalkozó belgrádi szaktanácskozáson.