2024. május 10., péntek

Vulin: Szerbia elégszer kért bocsánatot

Nenad Čanak szerint a győzelemnapi moszkvai díszszemlén való részvétel gyáva tett

Megengedhetetlen nyomásgyakorlásnak van alávetve Szerbia, mert úgy döntött, hogy részt vesz a győzelemnapi moszkvai díszszemlén, mondta a Novostinak adott interjújában Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter. Szavai szerint Belgrád nem lepődött meg a nyomásgyakorláson, valamint Szerbia 1999-es lebombázása is megengedhetetlen volt, mégis megtörtént.

– Figyelmesen követjük a globális történéseket, és nem zárhatjuk ki, hogy további nyomásgyakorlásnak leszünk majd kitéve. Minderre úgy válaszolunk, hogy következetesen Szerbia érdekeit tartjuk szem előtt – mondta Vulin.

Kiemelte, hogy Aleksandar Vučić kormányfő Brüsszelben is ugyanazt hangoztatja, amit Belgrádban, vagyis hogy Szerbia az Európai Unióba igyekszik, de nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben.

– Úgy hiszem, hogy a keleti és a nyugati partnereink is tiszteletben tartják helyzetünket – vélekedett a munkaügyi miniszter.

A kérdésre, hogy vannak-e új feltételek Koszovóval kapcsolatban, és amennyiben folyatódik majd a feltételfelállítások sora, Szerbia lemond-e az EU-s útjáról, Vulin ténynek nevezte, hogy jelenleg olyan politika van érvényben, amelyben „állandóan valami új jelenik meg, bizonyos dolgokat másként értelmeznek, és valami újat kérnek Szerbiától”.

– Az, hogy emiatt újra kellene-e fogalmaznunk a külpolitikánkat, egy olyan kérdés, amelyre nehéz lenne válaszolni – vetette fel a munkaügyi miniszter.

Az újságíró azon megjegyzésére, hogy Vulin horvátországi látogatása során tett kijelentései után olyan kritikával illették őt, hogy új háborúkat izzít, a munkaügyi miniszter azzal a kérdéssel reagált, hogy „ugyan milyen kapcsolata lehet egymással két államnak, ha két kijelentés tönkreteheti őket?”.

– A jelenlegi szerb kormány kimondja az igazat, és nem engedi meg, hogy megleckéztessék Szerbiát. Sohasem mi lépünk először. Magyarázza meg valaki, hogy a kijelentésemben mi nem igaz. Talán nem telepítettek ki 250 ezer embert? Talán nem kívántam fejlődést és minden jót Horvátország számára? Dehogynem. És mit válaszoltak minderre? Azt, hogy kezeltessem magam. Ezzel viszont bebizonyították, hogy történtekért ők a felelősek, nem pedig én. A baj, hogy Szerbia megszokta, hogy mindig mindenért bocsánatot kér, és úgy viselkedik, mintha mindenért felelős lenne. Évekig olyan politikai és értelmiségi elittel rendelkeztünk, amely állandóan bocsánatot kért valakitől – érvelt Vulin.

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke ezzel szemben „gyáva tettnek” értékelte a győzelemnapi moszkvai díszszemlén való részvételt.

– Óriási képmutatás történik az antifasiszta vívmányokkal szemben. Honnan veszi Tomislav Nikolić az erkölcsi jogot arra, hogy úgy vegyen részt a moszkvai díszszemlén, hogy eközben egyetlen egyetlen szóban se ítélje el a szerbiai antifasiszta emlékművek megrongálását – nyilatkozta Čanak.

A VSZL elnöke szerint az antifasiszta emlékműveket Vajdaságban tömegesen megrongálják, és különösen az Iriški venaci emlékmű van nagy veszélyben, amelyről két évvel ezelőtt elloptak egy 400 kilogramm súlyú bronztáblát.