2024. április 26., péntek

Még mindig ihatatlan a víz Pancsován

Egy-két napon belül normalizálódhat a helyzet

Pancsova polgárai immár napok óta ivóvíz nélkül vannak, ugyanis a hatóságok a városi vizet fogyasztásra alkalmatlannak találták és megtiltották az embereknek, hogy igyanak belőle. Habár a bakteriológiai eredmények még mindig nincsenek meg, az utolsó ellenőrzések arra engednek következtetni, hogy a városi vízre vonatkozó rendkívüli helyzet hamarosan normalizálódni fog.

A pancsovai víz évtizedek óta nem volt ennyire zavaros, taszító, kellemetlen, habár az illetékesek végig tisztában voltak vele, hogy nem lehetnek elég óvatosak egy ilyen elöregedett vízvezetékrendszerrel. Ezért is tudtak azonnal reagálni, s megakadályozni, hogy komolyabb egészségügyi problémák alakuljanak ki, amikor a régi berendezés működése közben a vízben hirtelen jelentősen megnövekedett a klór koncentrációja, majd megjelent az ammónia is.

A Közegészségügyi Intézetben folyamatosan vizsgálják a városi vizet és a bakteriológiai vizsgálatok eredményeire várnak, és mint mondták, ma, de legkésőbb holnap már bejelenthetik, hogy Pancsova vize újra kielégítő minőségű, azaz megfelel az előírásoknak. Mica Sarić Tanasković, a pancsovai Közegészségügyi Intézet igazgatónője szerint a probléma hátterében a berendezés beszennyeződése állhat.

Pancsován a városi vízrendszer újabb berendezése egyáltalán nem működik, egyedül a régi berendezés üzemel, melynek kisebb a kapacitása is, habár probléma nélkül ellátja a mintegy százezer lelket számláló várost vízzel. Ezekben a napokban a fővárosból érkező vízzel teli lajtos kocsik látják el a lakosságot ivóvízzel, s egyelőre a városba érkező vízmennyiség elegendőnek is bizonyult.